avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de maternitate - calcul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de maternitate - calcul

Buna ziua,

Sunt angajata la o societate comerciala si de o luna de zile am intrat in concediu prenatal.La calculul indemnizatiei de maternitate contabila societatii mi-a trecut pe statul de plata un salar net mai mic decat cel care il aveam inainte de a intra in concediu prenatal.Dansa mi-a facut media celor 6 luni din care a calculat 85 % si a retras CAS-ul precum si impozitul pe venit, desi i-am argumentat pe lege cf.art 42 indemnizatia de maternitate nu este un venit impozabil.Va rog sa ma lamuriti dumneavoastra cum se interpreteaza legea in acest caz si daca nu a calculat corect cui ar trebui sa ma adresez.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 8 Octombrie 2013
1. - Din indemnizatia pentru concediul de maternitate se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).

- CAS se calculeaza astfel:
*Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35% (pentru anul 2013 acest castig prognozat este de 2.223 lei).

*Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

*Adica:
2223 x 35% = 778 lei
778 x 10,5% = 82 lei

- Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 82 lei.
Acesti 82 lei se retin numai daca sunteti o luna intreaga in concediu de maternitate.
- Daca intr-o luna sunteti in concediu de maternitate o fractiune de luna atunci cei 82 lei se caluleaza proportional cu numarul de zile lucratoare in care sunteti in concediu de maternitate.
- Se imparte 82 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare in care esti in concediu de maternitate

2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.

3. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

4. Va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) cea care verifica modul de calcul al indemnizatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? cristinaioana27 cristinaioana27 Buna ziua am o mica nelamurire cu privire la plata concediului de lauzie daca pe concediul medical scrie ca mi platit 85% din venitul salarial cum se face ca ... (vezi toată discuția)
Plata concediu pre/post natal MihaelaNiculae MihaelaNiculae Buna ziua, As dori sa stiu care este formula de calcul pentru plata concediului pre si post natal, in conditiile in care eu am un PFA. 1. se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de crestere a copilului. adistoica adistoica Buna, am urmatoarea situatie: primul copil s-a nascut in martie 2011 si ca urmare sotia a beneficiat de concediu 2 ani. La 13 zile dupa cei 2 ani s-a nascut ... (vezi toată discuția)