Fata mea este angajat la un magazin mixt cu contract pe o perioada de 3 luni.In decursul acestei 3 luni ea a fost mutat in 2 magazine, la efectuarea inventarului s-a constatat o lipsa intr-una din magazine. Lipsa este impartit intre vinzatoarele care au lucrat intr-o anumita perioada in magazinul respectiv.Contractul de 3 luni expira in data de 20 luna oct. Intrebarea mea este daca fata mea expirand contractul mai trebuie sa prezinte un preaviz, ea fin hotarita sa demisioneze sau este de ajuns daca refuza sa se prelungeasca contractul de munca. Si a doua intrebare daca ea a lucrat 3 - 4 zile in magazinul cu lipsuri dupa incetarea contractului mai poate fii pus la plata. Are si garantie oprita din salarii.
Multumesc pentru timpul acordat
1. Pe data de 20 cand contractul expira, inceteaza si contractul de munca al fetei, NU mai trebuie sa dea niciun preaviz.
2. Nu o poate nimeni obliga sa prelungeasca contractul.
3. Daca a lucrat 2-3 zile in magazinul cu lipsuri, ea va putea fi trasa la raspundere proportional pentru aceasta paguba, adica doar pentru zilele in care a lucrat. De asemenea din punctul meu de vedere pentru ca ea sa poata fi trasa la raspundere trebuie ca paguba sa se fi produs in acele zile. Ceea ce e destul de dificil de demonstrat de catre angajator.
4. Intr-adevar are acea garantie oprita din salarii, daca cumva acea garantie nu acopera paguba atunci angajatorul poate sa-i ceara bani in plus.
5. Daca angajatorul la finalul contractului vine cu o fisa de lichidare pe care apare o datorie pe care ar trebui sa o plateasca fata Dvs. ar trebui sa nu semneze acea hartie, ceea ce inseamna din punct de vedere legal ca nu recunoaste acea datorie. Astfel singura solutie a angajatorului ar fi sa o dea in judecata pentru a recupera prejudiciul.
La incetarea de drept a c.i.m. nu se acorda preaviz. Angajatorul nu are obligatia de a prelungi durata c.i.m. si nici slaariatul nu are obligatia de a accepta asa ceva.
Angajarea raspunderii patrimoniale se poate face si dup incetarea raportului de munca, indiferent de ce ar scris pe nota de lichidare.
Daca s-a cauzat un prejudiciu , atunci angajatorul are posibilitatea sa opreasca din garantie c/v acelui prejuduciu.
Cand paguba in gestiune a fost cauzata de gestionar impreuna cu alt angajat al unitatii, ei raspund integral, fiecare in masura in care a contribuit la producerea pagubei. Daca nu se poate determina masura in care fiecare a contribuit la producerea pagubei, despagubirea se repartizeaza intre cei in cauza proportional cu cistigul mediu al fiecaruia pe ultimile 3 luni; in cazul pagubei constatate intr-o gestiune in care manipularea bunurilor se face in colectiv de mai multi angajati sau in schimburi succesive, fara predare de gestiune intre schimburi, despagubirea se repartizeaza si proportional cu timpul lucrat de fiecare, de la ultima inventariere, in gestiunea in care s-a produs paguba.
Gestiunea
mihcr
Daca nu am semnat o primire in gestiune ni se pot face opriri pe eventualele lipsuri? Noi avem o gestiune in comun si se pare ca la un anumit timp mai dispare ... (vezi toată discuția)