Va puteti autoriza ca pfa pentru codul caen 4721 comert cu amanuntul al fructelor si legumelor in magazine specializate care cuprinde vanzarea cu amanuntul a fructelor si legumelor proaspete si conservate..
Pentru pfa, la autorizare va trebuie acte de studii sau de calificare in domeniul pentru care solicitati autorizarea.
Daca va faceti un srl, nu va trebuie acele acte.
Pentru livrarea la domiciliu puteti sa adaugati si codul caen 4791 comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi. Acesta e tot comert, nu serviciu.
Iti recomand pentru inceput varianta PFA. Este o afacere mica, si este pacat sa cheltui si bani suplimentari pe contabilitate, pe care ca si PFA o poti realiza tu. Insa atentie, daca incepi sa te dezvolti, apar si angajatii (care sunt limitati la un PFA ca si numar), probabil TVA-ul, daca depasesti o cifra de afaceri peste 65.000 euro/an, si atunci neparat ai nevoie de contabili. Insa pana atunci, PFA-ul este o solutie mult mai la indemana, deoarece in caz esec a afacerii, poti "inchide" mult mai usor un PFA.
Buna ziua,
Am o nelamurire similara, cu privire la productia si comercializarea de legume.
Vreau sa produc legumele in gradina proprie, eventual si un solar mic pentru inceput, si sa le vand in principal prin livrare la domiciliu (sub forma unui cos saptamanal), eventual ocazional "en-gros" de acasa.
Inteleg din ce am citit pe acest site ca nu pot face asta cu un simplu certificat de producator, ca si in cazul vanzarii in spatii special amenajate, piete.
Deci varianta cea mai buna/ietina pare sa fie PFA.
1 - Intrebarea este.. si in cazul PFA mai este necesar certificatul de producator?
2 - Daca avand PFA, vreau sa cumpar de la un alt vecin anumite legume pe care eu in momentul respectiv nu le am in gradina, dar am nevoie de ele ca sa completez cosul, am voie sa fac lucrul asta? (bineinteles daca respectivul are certif de producator si folosesc borderou de achizitii, ca sa ma reglez dpdv contabil)
3 - Facand livrare la domiciliu, nu vreau sa folosesc casa de marcat(nici sa o cumpar), fiindca nu stiu daca se materializeaza livrarea respectiva, as vrea sa folosesc chitantier/facturier. Este posibil sa pornesc toata afacerea fara casa de marcat, doar cu chitantier si facturier?
4 - Devine mai complicat in cazul in care diversific acel cos si cu oua de gaina, si gaini?
5 - Ce declaratii trebuiesc depuse? Ce forma de impozitare exista?
6 - Sediul social fiind domiciliul (casa care este pe numele tatalui meu), pot inregistra ca si cheltuieli facturile de gaz, curent, telefon, etc? Ce alte cheltuieli?
7 - Pot folosi masina personala pentru livrare (nefiind nevoie de conditii speciale)
8 - Terenul fiind si acela pe numele tatalui meu, care este forma legala ca sa il pot folosi?
(este necesar contract de comodat, arenda?)
Apreciez raspunsuri chiar daca sunt punctuale doar la unele din intrebari..
Multumesc,