avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbare consiliul director intr-un ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbare consiliul director intr-un ONG

Buna ziua,
Dorim schimbarea presedintelui unei Asociatii (nu este asociatie de proprietari ci ong).
El este numit in Actulul Constitutiv si in Statut. In statut apare aceasta informatie cu privire la Consiliul Director:
1. Asociatia este administrata de urmatorul consiliu director:
x - nume
x - nume
x - nume
2. Mandatul unui Consiliu Director este de un an.
3. Primul Consiliu Director este compus din:
x - nume
x - nume
x - nume

A trecut mai mult de un an de la infiintarea asociatiei, aproape doi. Intelegem ca consiliului director deja i-a expirat mandatul.
Ma intereseaza urmatorul lucru:
1) Ce trebuie facut pentru a schimba Presedintele asociatiei;
2) trebuie schimbat statutul si legalizat la notar impreuna cu actul constitutiv?
Multumesc
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: hobincu_elena , utilizator 16:29, 25 Ianuarie 2022

verificati modul de convocare a membrilor, modul de vot (le gasit in statut si actul constitutiv, sau in og 26/2000 )
se face un proces verbal de sedinta in care se redacteaza discutiile purtate, deciziile luate conform ordinii de zi transmise prin convocator, procesul verbal se semneaza de toti membrii, se imputerniceste o persoana sa semneze actul constitutiv actualizat si statutul, se legalizeaza la notar si apoi se depune la registratura judecatorie, se plateste o taxa de timbru judiciar, ve-ti primi un termen (bine ar fi sa se prezinte cineva poate instanta are nev de clarificari) si c-am asta ar fi.

lecturati in prealabil actele asociatiei si statutul, iar pt completari og 26/2000
Multumesc pentru raspuns.
Este nevoie de un statut si act constitutiv actualizat legalizat la notar? Sau doar de o anexa la ambele?
Este vreo posibilitate sa evitam costurile notariale? Aceasta este cea mai mare problema a noastra. Sa declaram pe propria raspundere etc.

O zi buna.
Tocmai am deschis o firma si am evitat cu totul costurile de notar semnand doar eu actul constitutiv (semnatura privata). mi se pare absurd ca regulile sa fie mai stricte si mai costisitoare la un ong unde facem voluntariat decat la o firma unde scoatem profit.
#M4
ART. 33
(1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociaţiei se face prin înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul asociaţia, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 8-12.
(2) Cererea de înscriere a modificării va fi însoţită de hotărârea adunării generale, iar în cazulmodificării sediului, de hotărârea consiliului director.
(3) Despre schimbarea sediului se va face menţiune, dacă este cazul, atât în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei vechiului sediu,cât şi în cel aflat la grefa judecătoriei noului sediu. În acest scop, o copie a încheierii prin care s-a dispus schimbarea sediului va fi comunicată din oficiu judecătoriei în circumscripţia căreia asociaţia urmează să
- şi aibă noul sediu.

#M4
ART. 34 Dispoziţiile art. 33 se aplică în mod corespunzător în cazul modificării actului constitutiv sau a statutului fundaţiei

lecturati og 26/2000

operatiunile sunt supuse instantei de judecata, motiv pt care trebuie sa efectuati demersurile cerute de lege
Aveti nevoie in special de o hotarare a Adunarii Generale. Poate avea ca si forma proces verbal, decizie, hotarare. In functie de modul de lucru mai toate formele sunt admise. este doar un aspect de forma. eu personal redactez modificarile sub forma de hotarare (este mai scurta :))
Daca aveti in Statut si componeta nominala a Consiliului Director atunci ar fi bine sa modificati si statutul. Se poate face doar facnd precizari in decizie cu privire la modificarea articolului. Recomandabil sa redactati si o versiune actualizata a statutului.

Ca si forma, pentru asociatii in mod unanim se accepta atestarea de un avocat si nu este necesara autentificarea de un notar.
Asa cum am mai subliniat si in alte situatii, modificarile se pot face si doar prin semnatura membrilor fara atestarea sau autentificarea actelor. Aceasta modificare a fost facuta in anul 2005 dar instantele o interpreteaza cum doresc. Daca sunteti in Bucuresti as putea sa va spun practica de la fiecare instanta. In teritoriu surprizele sunt maxime.

Alte discuții în legătură

Inregistrarea noii structuri de conducere Augusta_68 Augusta_68 La o ASOCIATIE (OUG 26/2000) la retragerea unui membru, inscrierea altui nou membru, alegeri noi in componenta CONSILIULUI DIRECTOR... se actualizeaza actul ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii generale prin care a fost schimbat consiliul director nu au fost inregistrate de judecatorie in registrul asociatiilor si fundatiilor !! judgement judgement Ce se-ntampla cand hotararile Adunarii Generale prin care a fost schimbat Consiliul Director nu au fost inregistrate de Judecatorie in Registrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Notificare schimbare componenta consiliu director asociatie iuliana26 iuliana26 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu mai multe detalii referitoare la notificarea pe care trebuie sa o fac judecatoriei Sector 3 cu privire la schimbarea ... (vezi toată discuția)