In apropierea locuintei mele, in urma cu circa 15-20 ani, pe un teren viran la acea vreme, au inceput sa-si faca case, fara nici un fel de autorizatii, mai multe familii de "cetateni europeni" de etnie roma. Primaria a acceptat tacit, sub pretextul ca sunt cazuri sociale, acest lucru pentru voturi. Ulterior terenul a fost revendicat si castigat in instanta de proprietar. Numai ca acesta nu a procedat la evacuarea 'cetatenilor europeni" si incearca un troc cu Primaria. Lasa romii pe terenul sau, de fapt renunta la el, iar Primaria sa-i dea la schimb un alt teren mai bun ( deja tintit de el ), desi si acesta este intr-o zona foarte buna, cu toate utilitatile, in continua expansiune. Intre timp "cetatenii europeni" s-au inmultit prin venirea altor rude europene si impamantenite aici ( cu domicilii ) si au inceput " sa munceasca " prin gospodariile noastre, de regula in schimbul 3 si au devenit mecanici auto, cu rotile de la masini si bateriile acestora, si buni electronisti cu radiocasetofoanele aferente autoturismelor.
Dincolo de toate acestea, ideea care e : romii, daca sunt amendati pentru constructie fara autorizatie si pana se judeca Primaria cu ei ( desi nu cred ca se va intampla asta vreodata ), rezultatul va fi nul. Proprietarul terenului poate fi constrans legal sa procedeze la evacuarea terenului sau, daca nu, sa-i puna in legalitate pe romi? poate fi sanctionat ca a permis, pe terenul sau, construirea unor locuinte fara autorizatie? E drept ca unele case erau deja ridicate cand a redevenit proprietar, insa alte s-au ridicat dupa.
Pentru dezafectarea terenului de constructiile fara forme legale nu este necesara solutionarea in instanta,fiind suficienta decizia inspectoratului de stat in constructii sau serviciului urbanism din primarie care in cazul constructiilor fara autorizatie dispun sanctionarea proprietarului constructiei,demolarea si readucerea terenului la forma anterioara interventiei
si totusi, in urma discutiilor purtate " pe surse ", nu este suficienta doar decizia Primariei sau a Inspectoratul de Stat in Constructii. In cazul in care romii refuza sa demoleze este necesara o hotarare judecatoreasca. Daca nu e asa, va rog sa-mi comunicati concret actul normativ la care ma pot raporta in plangerea impotriva lor precum si actul normativ care obliga cele doua institutii sa intervina. Un aspect de care trebuie tinut cont e acela ca de-a lungul timpului romii si-au stabilit domiciliul pe acest teren. L-au parcelat, si-au construit case, au obtinut numere cadastrale, sunt inscrisi in registrul agricol PE BAZA UNEI DECLARATII PE PROPRIA RASPUNDERE. M-ar interesa daca proprietarului terenului i se poate retine vreo vina in toata povestea asta. pentru ca in opinia mea, acesta, urmarindu-si intersul pentru un alt teren, a acceptat tacit construirea acestor case si acum forteaza mana Primariei pentru a nu-i crea un deranj cu demolarea caselor romilor. a investit cu formula executorie de doua ori hotararea judecatoreasca, insa nu a pus-o niciodata efectiv in aplicare. mie mi se pare, poate fortand un pic nota, chiar un santaj.
Demolare
lacramioara90
Cine trebuie amendat sau chemat in judecata in caz de demolare, in situatia in care pe proprietatea privata a unei persoane se afla o constructie abandonata, ... (vezi toată discuția)