avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in specialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in specialitate

O persoana a desfasurat activitate de economist timp de 2 ani la o societate. La incheierea activitatii ITM constata ca, datorita faptului ca nu s-au platit contributiile, aceasta perioada nu constituie vechime in munca. Putem lua in calcul perioada respectiva ca si vechime in specialitate? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:46, 9 Octombrie 2013
Neplata contributiilor nu afecteaza vechimea in munca si , prin urmare, nici vechimea in specialitate.
ITM-ul nu constata asa ceva. Nu stiu cine v-a spus asemenea bazaconii.
Daca economistul si-a desfasurat activitatea respectiva inainte de 2011, conf art 279 alin 1 CM vechimea în muncă se probează cu carnetul de muncă. Daca si-a desfasurat activitatea dupa 2011, cand a fost abrogat actul normativ care reglementa carnetul de munca, vechimea in munca se probeaza cu adeverinta de vechime eliberata de angajator. Aceasta atesta perioada lucrata de angajat la societatea respectiva, precum si modificarile contractuale care au intervenit in acea perioada.
Conf art 16 alin 5 CM munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă. In cazul in care angajatorul nu a virat la bugetul de stat contributiile sociale, atunci pentru perioada respectiva nu aveti stagiu de cotizare. Sragiul de cotizare se ia in calcul la stabilirea pensiei. In aceasta situatie puteti face plangere la AFP (finante) sau la SIF (investig fraudelor-politie).

In concluzie, perioada lucrata de respectivul economist, in baza unui CIM, constituie vechime in specialitate. Aici va trebui sa luati in considerare si eventualele reglementari speciale care exista in domeniul in care doriti sa probati existenta vechimii in specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim nbun1 nbun1 Vreau sa-mi eliberez o fisa electronica privind vechimea anilor din cartea de munca si nu stiu institutia la care trebuie sa ma adresez.Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Cum imi recuperez vechimea Llyly61@yahoo. com Llyly61@yahoo. com Buna ziua eu am lucrat din 2006 pina in 2010 la o firma cind am plecat nu am facut preavizul am plecat decit cu demisia nu am stiut ca trebuie sa ma duc atunci ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim ELENA2009 ELENA2009 buna ziua, am nevoie de un sfat de la dvs. pentru ca nus tiu cum sa procedez. an angajat a lipsit nemotivat din martie anul acesta, s-au facut demesurile ... (vezi toată discuția)