avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil

Buna ziua,
Vanzatorul A, vinde cumparatorului B apartamentul Z. La intocmirea contractului de vanzare-cumparare, partile X si Y, in calitate de parinti ai cumparatorului B, au fost trecuti pe acel contract ca si "terti beneficiari si clauza de uzufruct viager". Partile X si Y, nu au locuit niciodata in acel apartament. Intrebarea este daca cumparatorul B, acum in calitate de proprietar, poate vinde apartamentul in cauza? Este nevoie si de acordul scris al partilor X si Y la vanzare?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Marcos1976 , utilizator 14:17, 12 Octombrie 2013
Il poate vinde numai cu acordul celor doi uzufructuari. Sunt doua modalitati: fie cei doi renunta la uzufruct prin declaratie notariala care se va intabula in Cartea Funciara, intregindu-se astfel proprietatea, fie cel care cumpara preia uzufructul dar numai cu acordul uzufructuarilor.
da.nu poate vinde altfel
Multumesc ptr raspunsuri. Sa inteleg ca se poate merge la notariat ptr declaratie de renuntare la uzufruct si in baza acelei declaratii ulterior, se poate incheia vanzarea fara ca cei doi sa se prezinte la notar ptr semnatura?
In parte, asa este, dar procedura este un pic mai lunga. Cei doi uzufructuari dau declaratie de renuntare in fata notarului, dar ulterior aceasta trebuie intabulata, adica inscrisa in Cartea Funciara pt.ca extrasul de Carte Funciara necesar vanzarii sa poata fi scos liber de sarcini.
In momentul de fata, imobilul nu are cadastru si intabulare facut. Daca se dau acum acele declaratii de renuntare si ulterior incep demersurile ptr cadastru si intabulare, se pot opera cu totul in Cartea Funciara, rezultand extrasul liber de sarcini? Sau declaratiile, inscrierea in cartea funciara, cadastru +intabulare si apoi tranzactia? Multumesc anticipat ptr lamurire

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o problema majora ememe ememe am un apartament care e al mamei dar avem drept viager si eu si fosta sotie(sunt divortat).casa , la 18 ani,va fi al copilului dar fosta sotie nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Ce pot face ca sa nu pierd casa? cristina09_aaa cristina09_aaa acum 8 ani am cumparat o donatie mai precis un apartament cu 2 camere cu uzufruct viager.In actul de donatie ,donatoarea specifica urmatoarele: am dobandit ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - renuntare BenjaminK BenjaminK Buna ziua! Este posibil ca proprietarul unui apartament pe care doresc sa il achizitionez, sa renunte la uzufructul viager si in alta modalitate decat prin ... (vezi toată discuția)