avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager - renuntare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager - renuntare

Buna ziua!

Este posibil ca proprietarul unui apartament pe care doresc sa il achizitionez, sa renunte la uzufructul viager si in alta modalitate decat prin declaratia la notariat?

Mi s-a comunicat sa se poate renunta direct cand se face contractul de vanzare-cumparare. Este adevarat acest lucru? Oare ce deazavantaje are?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2023
BenjaminK, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:01, 28 Septembrie 2023
Buna ziua, uzufructul este un dezmembramant al dreptului de proprietate, care confera titularului dreptul de a folosi un un bun si a culege fructele acestuia (spre exemplu, chiria) intocmai ca proprietarul. Prin urmare, dreptul de uzufruct nu poate apartine proprietarului unui imobil, ci doar unei alte persoane.

Inteleg ca proprietarul apartamentului a constituit un drept de uzufruct viager catre un tert si doriti sa stiti daca puteti prelua apartamentul "liber", fara dreptul de uzufruct constituit in favoarea tertului, corect?
Da, asa este.
Oare care ar fi procedura corecta?
Ori da uzufructuarul o declarație notariala de renunțare la dreptul de uzufruct și după ce operează radierea din Cartea funciara, cumpărați apartamentul.
Ori vând împreună: nudul proprietar și uzufructuarul.
Sunt ceva dezavantaje la varianta a doua? (Ori vând împreună: nudul proprietar și uzufructuarul.)

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager georgy_wst georgy_wst Buna ziua! As dori sa cumpar un imobil, insa socrul proprietarului detine drept de uzufruct viager. Proprietarul mi-a spus ca va radia acest uzufruct insa ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager oviiul oviiul vreau sa cumpar un apartament cu credit bancar pe numele socrilor -pentru a beneficia de tva 5%, eu avnd unul cumparat cu 5% tva- eu o sa platesc ratele la ... (vezi toată discuția)