avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Carte de munca pentru prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Carte de munca pentru prenatal

buna ziua.nu am decat 8 luni pe cartea de munca si firma la care muncesc se va inchide,daca imi fac transferu la alta firma sa am continuitate pana la 1 an se poate beneficea dupa de somaj sau de prenatal,acum fiind insarcitata in prima luna,si cat ma ajunge de platit carteaa.ma miltumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:28, 9 Octombrie 2013
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

2. Concediul de maternitate se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie.

Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni pentru care s-au platit asigurarile sociale de sanatate, pana la limita a 12 salarii minime pe tara lunar.

Indemnizatia de maternitate se calculeaza ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

3. Care este data preconizata a nasterii?
1. - Daca in ultimele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj veti avea 12 luni de stagiu de cotizare la somaj veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

2. Daca va inceteaza contractul individual de munca trebuie sa va gasiti un alt loc de munca pentru a putea beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta.

3. - Pentru a beneficia de CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Plata contributiilor si a impozitelor nu va ajuta la a beneficia de CCC.

4. Veti putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca la data intrarii in acest concediu aveti cel putin o luna lucrata cu contract individual de munca (CIM).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul si indemnizatia de crestere a copilului flavii flavii Buna seara, Am lucrat 2 ani la o firma iar acum m-am angajat la firma viitorului meu sot. Am dori sa beneficiez si de somaj. Dupa cat timp pot face asta si ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc irimiadaniela irimiadaniela buna ziua...am si eu o nelamurire...firma la care am lucrat a intrat in insolventa...baiatul meu urmeaza sa implineasca 2 ani..am dreptul la somaj ? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil CT23ANA CT23ANA Buna ziua. Daca ma angajez la o saptamana( max.) dupa terminarea indemnizatiei de somaj, mai pot avea continuitate in munca, pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)