avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere drepurilor salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere drepurilor salariale

Buna seara. Scriu pentru prima oara pe acest forum de pe contul si la sfatul prietenei mele. Am cateva probleme, cred eu destul de delicate. De meserie sunt conducator auto de mare tonaj, angajat la o firma cu sediul in Brasov care presteaza servicii in scandinavia, mai precis, fac curse regulate intre Suedia,Danemarca, Norvegia. Contractul de munca este incheiat pe perioada nedeterminata , dar am ceva banuieli ca la ITM nu este inregistrat, sper sa aflu cat de curand adevarul. programul meu este urmatorul: 3 luni in scandinavia la munca, 1 luna acasa. Pana aici nimic iesit din comun. Am cateva probleme cu cei de la firma, incerc sa fiu cat mai succint: prima problema este ca eu niciodata nu am primit salariul stipulat in contrac, respectiv 840 de lei, nici in lunile cand am lucrat, nici in cele cat am stat acasa, a fost 1 luna in care am lucrat pe o masina care nu are nicio legatura cu firma noastra, neavand niciun contract de inchiriere, leasing sau orice altceva ca dovada ca pot conduce acea masina, o alta problema, cea mai mare, ar fi urmatoarea: luni, 07-10-2013 la un control de rutina al politiei daneze s-a dovedit faptul ca in masina, in loc de originalul licentei de transport, aveam doar o simpla copie. politia a solicitat un control mai amanuntit al masinii in vederea gasirii actului, act care se afla in continuare la biroul firmei din brasov. in urma cautarii eu, ca simplu sofer care nu am nicio legatura cu dotarea corespunzatoare a masinii, am petrecut 36 de ore in arest+3000 de euro amenda pe numele meu+4500 de euro amenda pe firma. acum firma cauta pe cat posibil sa imi impute toata amenda, fara niciun temei legal. as dori sa aflu ce pot face pe cale legala, saptamana viitoare voi ajunge in tara fara niciun ban, urmand ca in data de 15 sa imi primesc salariu, salariu despre care am fost informat ca nu il voi primi. Are firma vreun temei legal sa faca asa ceva, nu exista niciun barem de retinere al salariului? multumesc anticipat si sper ca am reusit sa ma fac cat de cat inteles
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:41, 10 Octombrie 2013
1. Daca amenzile sunt luate din greselile dvs, atunci societatea este indreptatita sa recupereze banii din amenda de la dvs.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

2. Angajatorul nu are niciun drept legal sa retina din salariu o suma de bani ( in afara taxelor si impozitelor lunare) fara a avea la baza un titlu executoriu sau o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Orice incalcare a acestei obligatii se poate sanctiona apeland la instanta judecatoreasca.

art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...
multumesc pentru informatii, amenda nu s a dat din vina mea, e bine de stiut. as mai avea 2 nelamuriri: exista cale legala sa imi pot recupera salariu din contract, salariu pe care nu l-am luat deloc de cand am inceput munca la ei, 23-08-2012. si ce sanctiuni poate primi firma pentru faptul ca eu am lucrat timp de 1 luna pe o masina, teoretic ilegal,? drept dovada detin diagramele pe toata perioada in care am condus masina
1. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

2. Cum ati lucrat ilegal ? Nu ati avut c.i.m.?
ASA VOI PROCEDA CAND VOI AJUNGE ACASA, plangere la ITM si invitatie la tribunal. ba da, am C I M incepand din data de 23 08 2012 dar nu este semnat de cei de la ITM, cel putin nu exemplarul pe care il detin, de aceea am dubii. chiar in descursul zilei de azi am rediscutat problema cu retinerea diurnei pe perioada 1-30 septembrie (1500 euro), amanda incasand-o in 07-10-2013. repet, poate firma sa imi retina toata aceasta suma?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incepand cu 01.01.2011 nu se mai depun spre inregistrare la ITM copntracte individuale de munca , actele privind incheierea, executarea, modificarea şi incetarea acestora. Acestea se transmit in format electronic, potric HG nr.500/2011.

Angajatorul nu va poate retine nimic din salariu daca nu are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Imputarile salariale sunt legale? Alina-Manuela Alina-Manuela Ma numesc Budian Ciprian Dorel si am lucrat la o S.C. din data de 10.10.2014 pana in data de 09.02.2015 ca sofer.Astazi am fost sa-mi dea salariul din luna ... (vezi toată discuția)
Oprire diurnei de pe comunitate de catre angajator Tufenaru George Tufenaru George Inainte de a veni in tara am avut un accident in Olanda iar acum patronul mi-a oprit diurna pe motiv ca trebuie sa plateasca franciza la casco care este 1250 ... (vezi toată discuția)