avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imputarile salariale sunt legale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imputarile salariale sunt legale?

Ma numesc Budian Ciprian Dorel si am lucrat la o S.C. din data de 10.10.2014 pana in data de 09.02.2015 ca sofer.Astazi am fost sa-mi dea salariul din luna ianuarie si din luna februarie.Am aflat cu stupoare ca pe toata durata cat am lucrat am depasit consumul de motorina cu 3 %,asta insemnand 200 euro pt mine si 200 pt colegul,bani care ne-a imputat din salar(pana azi nu a zis nici macar o data ca am avut consum prea mare de motorina,ba din contra dupa spusele angajatorului era foatre bine).Am mai descoperit ca s-au imputat 394 ron pt aripa,lampa,suport,led(Cauciucurile care sunt puse pe motrica sunt mai mari in talon decat cele scrise in cartea masinii si din aceasta cauza freaca in aripa masinii de deasupra cand se da cu spatele si din acesata cauza se rupe,iar ledul este intact).In data de 22.12.2014 am luat o amenda de la ISCTR pe firma ,deoarece tahograful este defect si nu inregistra pauzele care le efectuam.Si aceasta amenda de 2000 lei ne-a fost imputata mie si colegului meu din salar.Ne-a calculat toti km efectuati in aceste 2 luni,ne-a scazut toate imputarile si ne-a dat restul de bani pe km,dar salariul in tara pe luna ianuarie si pe concediu de odihna care nu l-am efectuat nu mi-a dat banii.Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati si sa-mi raspundeti daca este legal fie imputati acei bani de care v-am spus mai devreme si ce as putea sa fac si cum as putea sa imi recuperez salariu din tara si banii pt concediu de odihna.Va rog din tot sufletul sa ma ajutati.Va multumesc.:((
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:48, 20 Februarie 2015
1. Art. 169. C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

Asadar, in conformitate cu dispoziţiile art.69 alin.2 C.mun. , angajatorul nu poate efectua reţineri din salariu decât dacă datoria salariatului a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

De asemenea, o alta modalitate de a se retine din salariu este acordul partilor.
art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.


2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Am facut plangere la ITM,dar daca angajatorul nu imi va restitui banii cuveniti,si-l voi da in judecata am vreo sansa sa-mi recuperez banii?Tin sa precizez ca domnul angajator este jurist si are foarte multe relatii peste tot.
Poate fi jurist, insa va trebui sa dovedeasca in instanta ca v-a achitat salariul.

Dovada efectuarii platilor salariilor angajatilor : ordinele de plata sau extrasele bancare ori statele de plata semnate de catre salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere drepurilor salariale andreeavasile89 andreeavasile89 Buna seara. Scriu pentru prima oara pe acest forum de pe contul si la sfatul prietenei mele. Am cateva probleme, cred eu destul de delicate. De meserie sunt ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu diferenta de la u rca cu 2 accidente auto in timpul unui an la un rca fara acidente deoarece am plecat de la firma constantinlaura constantinlaura Am lucrat la o firma de transport pe un camion am incheiat activitatea cu aceasta firma ramanand sa mi se mai dea 2000 ron salariu pe ultima luna . Patronul ... (vezi toată discuția)
Blocare/intarziere abuziva plata salariu CBM CBM Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea poblema:mi-am dat demisia de la ultimul loc de munca unde aveam CIM. Am respectat termenul de preaviz de 20 zile ( ... (vezi toată discuția)