avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Blocare/intarziere abuziva plata salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Blocare/intarziere abuziva plata salariu

Buna seara!
Ma confrunt cu urmatoarea poblema:mi-am dat demisia de la ultimul loc de munca unde aveam CIM. Am respectat termenul de preaviz de 20 zile ( detineam un post de executie), timp in care mi-am indeplinit toate sarcinile cf CIM . Nu am avut datorii catre angajator,ca atare, in ultima zi a preavizului am primit nota de lichidare in care scrie ca nu am datorii fata de firma. Conform CIM, obisnuiam sa primesc salariul bilunar ( pe 8 si pe 20 a lunii). Ultima zi de lucru a fost in 20 matie, cand mi-a fost inmanata si nota de lichidare. Cu toate acestea, angajatorul mi-a blocat salariul, nu mi-a virat salaiul pentru ultima luna . L-am contactat , intrebandu-l de ce nu mi-a virat banii pentru ultima luna, iar raspunsul a fost ca "trebuie sa verifice daca nu am datorii catre firma". Este corect???Daca nota de lichidare specifica clar ca nu am datorii catre ei, este normal sa imi blocheze salariul , sau sa intarzie plata?Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:06, 29 Martie 2015
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Chiar daca ati semnat o nota de lichidare - document care nu are la baza un text de lege , in prezent - , angajarea raspunderii patrimoniale a dvs se poate face.

Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Pentru recuperarea prejudiciului produs de salariat, angajatorul are la indemana urmatoarele modalitati: acordul partilor si/sau actiunea in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oprire diurnei de pe comunitate de catre angajator Tufenaru George Tufenaru George Inainte de a veni in tara am avut un accident in Olanda iar acum patronul mi-a oprit diurna pe motiv ca trebuie sa plateasca franciza la casco care este 1250 ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu diferenta de la u rca cu 2 accidente auto in timpul unui an la un rca fara acidente deoarece am plecat de la firma constantinlaura constantinlaura Am lucrat la o firma de transport pe un camion am incheiat activitatea cu aceasta firma ramanand sa mi se mai dea 2000 ron salariu pe ultima luna . Patronul ... (vezi toată discuția)
Cum se poate recupera o suma de la un fost angajat? cristina69 cristina69 Buna ziua. Am urmatoarea speta:Un fost angajat al societatii datoreaza unitatii o suma de bani (reprezentand ... (vezi toată discuția)