Am si eu o problema, am imprumutat un colaborator cu o suma de bani si pana acum o luna ma tot ducea cu vorba ca mi-o returneaza.Acum nu mai raspunde la tel, mi-a filtrat toate numerele de pe care il sunam, Eu suma de bani i-am virat-o de pe numele meu in contul lui si la detalii am scris imprumut.Se poate face ceva? Am vre-o sansa de reusita? Ce ma sfatuiti.
Primul pas este sa mergeti la un mediator si sa-l invitati la sedinta de informare asupra avantajelor medierii. Daca va veni, mediatorul va elibera un certificat de informare, daca nu va veni, mediatorul va elibera un proces verbal din care reiese faptul ca v-ati informat cu privire la aceasta modalitate de solutionare a disputei. Daca va veti intalni in fata mediatorului puteti merge pe latura aceasta si mediatorul va ajuta sa gasiti solutii cu privire la rambursarea imprumutului. In contextul in care acesta nu se prezinta la sedinta de informare, oricum procesul verbal eliberat de mediator va va fi util in fata instantei cand, impreuna cu cererea de chemare in judecata, trebuie sa prezentati si acest document. Deci: 1. mergeti la mediator sa deschideti dosarul de mediere. 2. mediatorul va elibera un proces verbal sau, dupa caz, certificat de informare. 3 cu documentul eliberat de mediator mergeti la un avocat care sa va reprezinte in fata instantei de judecata si care va poate consilia mai departe.
Din experienta va spun ca, de cele mai multe ori, cand oamenii sunt chemati la sedinta de informare asupra avantajelor medierii, prefera sa incheie si un acord de mediere prin care partile stabilesc modalitatea de rambursare a unui imprumut, ceea ce inseamna ca va exonera partile de plata taxelor, a avocatilor si, mai mult, de tergiversarea solutionarii cauzei care declanseaza un proces.