avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere-somaj-angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere-somaj-angajare

Buna ziua,
Am si eu urmatoarea situatie. As dori daca se poatesa-mi raspunde-ti la intrebarile de mai jos.
Am fost concediat de la ultimul loc de munca dupa 4 ani de la angajare.
Societatea a platit contributiile corect.
Am facut cerere sa primesc salariu compensatoriu.
Vreau sa stiu urmatoarele:
1. CAND TREBUIE SA FIE PLATIT ACEST SALARIU?
2. In cazul in care intru in somaj, LA CE PERIOADA DE LA INTRAREA IN SOMAJ POT SA MA ANGAJEZ SI SA BENEFICIEZ de prevederile art. 72 al legii 76/2002.
3. IN CE CONDITII POT BENEFICIA DE ART. 74, 75 din legea 76/2002? Trebuie sa dovedesc schimbarea de domiciliu?

Precizez toate astea in conditiile in care astept sa se concretizeze o oferta de munca intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50 km de domiciliul meu stabil.


Multumesc.
Cu stima.

Cel mai recent răspuns: gianiomu , utilizator 14:36, 26 Martie 2009
1. Normal ar fi sa v-il dea imediat dupa primirea deciziei de concediere. Vorbiti cu angajatorul si vedeti ce zice, cand are posibilitati. Daca refuza sistematic il puteti actiona in judecata la Tribunalul din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutit de taxe.
2. Dupa ce va inscrieti la somaj, daca va gasiti un loc de munca, oricand pana la expirarea perioadei de primire a indemnizatiei, veti beneficia de prevederile art.72 din legea 76/2002.
3. Daca citim aceste articole din legea 76/2002, ele sunt clare:
Art. 74. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii.
Art. 75. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii.

Da, trebuie facuta dovada schimbarii de domiciliu. Dvs. vreti sa va ia pe incredere? Mergeti la AJOFM/ALOFM sa primiti mai multe amanunte.
Multumesc!:D

Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de incadrare si prima de instalare OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI daca un somer se angajeaza la o distanta mai mare de domiciliu are dreptul la compensatii banesti din partea ajofm (vezi toată discuția)
Prima de incadrare. liviuflorescu liviuflorescu Buna Ziua !! Vreau sa stiu daca am semnat un contract ca avocat stagiar la o distanta mai mare de 50 km de locuinta, mai primesc prima de incadrare? Eu fiind ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de prima de incadrare? ANTRENORU ANTRENORU Buna ziua, am fost somer pana acun 2 luni mi-am gasit un loc de munca, dar este in alta localitate dar in acelas judet si nu am mai mult de 17 km. Beneficiez ... (vezi toată discuția)