avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala

Rezerva succesorala poate fi invocata numai dupa decesul sotului sau parintelui, sau poate fi invocata si inaintea decesului acestuia de una din partile ce au vocatie de mostenitori rezervatari?
In noul cod civil unde este stipulata aceasta prevedere a rezervei succesorale.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cezar augustin Dinu , Avocat 18:06, 11 Octombrie 2013
Buna ziua,
Rezerva succesorala se poate invoca doar dupa deschiderea succesiunii.
Deschiderea succesiunii are loc in momentul decesului celui ce ar putea fi succedat.
dezbaterea succesiunii va avea loc ulterior deschiderii succesiunii si atunci poate fi invocata si rezerva succesorala.
Atentie, NIMENI NU ESTE OBLIGAT SA LASE O MASA SUCCESORALA!
Gabriel Klein Kiritescu
numai dupa deces cand se va dezbate succesiunea.
potrivit art.1086 c.civ - "rezerva succesorala este partea din bunurile mostenirii la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului [...]
or, cum notiunea de "bunurile mostenirii" apare abia DUPA decesul proprietarului, inseamna ca inainte de a deceda acesta nu se poate solicita rezerva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie! psilemangalia psilemangalia Dupä cum am änteles o\\"Donatie\\"poate fi atacatä än instantä?Dupä cät timp?Sau jocä un rol:factori de timp cänd donatie a fost fäcutä? (vezi toată discuția)
Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare flodin flodin Sant in tratative sa cumpar o casa la tara si as dori sa ma informati asupra unui aspect.Doresc ca eu si sotia mea sa fim titulari,si dupa decesul unuia din ... (vezi toată discuția)