avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical incorect ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical incorect ?

Buna ziua.
In perioada 04.09.2013 - 06.09.2013 am fost in concediu medical acordat de medicul de familie. In aceste zile am fost internata in spital unde am suferit o interventie chirurgicala. In data de 06.09.2013 am fost externata si am primit din spital, la externare, concediu medical cu data acordarii 06.09.2013 si perioada de valabilitate 09.09.2013 - 13.09.2013. Completarea s-a efectuat de medic pe rubrica : concediu medical la externare.
De la firma nu vor sa mi-l plateasca pentru ca a fost completat pe randul al 2-lea la externare si data acordarii spun ca este gresita ca ar trebui sa fie 09.09.2013, cu toate ca eu am fost externata in data de 06.
La spital doctorul nu vrea sa mi-l corecteze ca zice ca este corect, la firma nu imi este platit , pana la urma cine are dreptate ?

Astept raspuns, multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 15:37, 16 Octombrie 2013
Nu prea ati expus explicit situatia dar va pot spune ca concediile medicale se elibereaza la externare, cu data externarii evident si tot atunci se completeaza pe randul al doilea concediul la externare, in continuare.Spre exemplu, daca ati fost internat in perioada 4-6.09, concediul se elibereaza cu data de 06 si apare pe primul rand internare 04-06, apoi la externare 07-13.09.
Exista OUG 158/ 2005 care prevede cum se acorda concediile medicale dar are o multime de modificari si alte ordine ale MS care reglementeaza aceste aspecte.De principiu, medicul care l-a eliberat trebuie sa-l modifice, sa-si puna parafa si sa semneze pt a fi acordat in conformitate cu legislatia in vigoare. Alfel, casa de asigurari il refuza.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
adimct2007, utilizator
Si eu am o situatie asemanatoare: am un concediu medical cu cod indemnizatie 12 (TBC), care are completat codul 32 la Boli infectocontagioase din grupa A. Daca introduc acest concediu medical in forma in care il am, primesc o eroare (daca codul indemnizatie = 12 => campul boli infect. din grupa A trebuie sa nu fie completat) astfel ca, nu pot genera D112. Daca ma uit pe spatele concediului medical, realizez si eu ca exista 2 rubrici separate: Boli grupa A si TBC => TBC nu e o astfel de boala din categ. A.

I-am comunicat angajatului eroarea primita a.i. medicul sa corecteze acest concediu in sensul:
- fie sa modifice codul de indemnizatie a.i. sa fie o boala infectocontagioasa din grupa A, deci cod 05
- fie sa taie peste codul de boala infectocont. pt ca TBC-ul nu face parte din aceasta grupa de boli

Raspunsul primit de la medic e ca el a completat corect concediul medical si ca eu nu stiu sa il introduc corect.

Intrucat firma la care lucreaza angajata in cauza are datorii la stat, pe care nu le va achita in urmatoarele 90 zile,(cu referire la adresa de depus la CASS prin care sa recuperam de la casa de sanatate sumele pe concediul medical) am decis pur si simplu sa nu mai introduc codul de boala infectocont., ca sa imi genereze si sa pot depune D112.

Cum e corect de fapt?
Parerea mea e ca ati ales varianta corecta dar exista riscul ca medicul de la casa de asigurari sa constate inadvertenta atunci cand le verifica si sa nu vi-l plateasca (acum sau peste 3 ani !). Sfatul meu e sa discutati cu un medic de la casa de asigurari care sa va confirme apoi sa insistati la medicul care a eliberat certificatul sa faca corecturile pe certificat. Din pacate , la ora actuala inca sunt o gramada de medici care habar n-au sa completeze certificatele. La noi cam 30-40% din certificate au probleme si trimitem oamenii pentru corecturi inapoi la medic.
Pai singura situatie in care Casa de Asigurari de Sanatate ar constata faptul ca e gresit respectivul concediu ar fi cea in care eu depun o adresa prin care solicit recuperarea sumelor pe respectivul concediu medical. Altfel, nu vad cum ar remarca greseala. Iar eu nu depun adresa de recuperat pt ca societatea in cauza are datorii.

Dar..ma gandeam..ca, din cate cunosc, un exemplar (cel de la cotor??) ajunge si la Casa de Sanatate...

Am explicat salariatului, chiar am pus si un biletel cu variantele de corectat concediul medical, dar medicul respectiv insista cu faptul ca eu nu stiu sa introduc concediul medical. In plus, a afirmat si faptul ca a sunat la CAS de unde i s-a confirmat faptul ca ea a scris corect concediu medical. Nu stiu cum sa abordez problema a.i. sa inteleaga...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cod indemnizatie 12 tyadaria tyadaria buna ziua! am un salariat care a fost diagnosticat cu tuberculoza, i s-a dat din spital concediu medical cod ind 12, i s-a completat si semnat / stampilat si ... (vezi toată discuția)
Drept concediu medical Omsilegi Omsilegi Buna ziua, Totalizez in prezent pe ultimele 12 luni 200 de zile de concediu medical - toate pe boala infecto-contagioasa grupa A (TBC). Dupa revenirea la ... (vezi toată discuția)
Buna seara! va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta - concediu ... herminav herminav Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta - Concediu medical initial -cod 01 emis de medicul de familie data de acordare 18.09.2023 -4 zile ... (vezi toată discuția)