avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contributia unui tert intr-un proces de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contributia unui tert intr-un proces de partaj

Buna ziua!
As vrea sa va expun o situatie si sa imi spuneti ce parere aveti.
In anul 2009, am cumparat prin programul Prima Casa un imobil la care eu am calitatea de imprumutat/beneficiar iar fratele si fostul meu sot (la acea data eram inca casatoriti) calitatea de coplatitor. Toate actele au fost incheiate cu toate cele trei persoane, mai putin contractul de vanzare cumparare in care figurez doar eu cu fostul sot (nu si fratele meu).
In 2012 am divortat si in noiembrie 2012 am introdus actiunea de partaj.
Am inteles ca in procesul de partaj se va incredinta acest imobil mie sau fostului sot. Daca mi se va incredinta mie, firesc voi fi obligata la plata unei sulte compensatorii catre fostul sot si voi ramane cu casa si creditul pentru urmatorii 25 de ani, fratele meu neavand nimic impotriva mea.
Se pune insa intrebarea fireasca: ce se va intampla in situatia in care imobilul este atribuit fostului sot? Fratele meu nu va mai avea nici un interes sa ramana agatat 25 de ani pentru ca fostul lui cumnat sa stea in acea casa.
Cum pot folosi acest lucru in procesul de partaj, pentru a avea certitudinea ca se va tine cont de contributia fratelui meu.
Fac remarca ca fratele meu nu a platit nici o rata pana acum. Contributia lui la obtinerea acestei case a fost semnificativa, in sensul obtinerii creditului cu care am cumparat imobilul respectiv. Contributia lui la acel moment a fost cat noi doi la un loc.
Cel mai recent răspuns: mioara2012 , utilizator 11:51, 13 Octombrie 2013
Fratele dvs. ar trebui sa formuleze cerere de interventie in interes propriu in cadrul procesului de partaj al dvs.
Fac remarca ca fratele meu nu a platit nici o rata pana acum. Contributia lui la obtinerea acestei case a fost semnificativa, in sensul obtinerii creditului cu care am cumparat imobilul respectiv. Contributia lui la acel moment a fost cat noi doi la un loc.

Daca nu a platit nimic, care a fost contributia lui ? Adeverinta de salariu ?
Aveti si acest avantaj ca fratele e coplatitor, poate asa banca va accepta ca numai dvs sa preluati creditul si sa-l excluda din contract pe fostul sot.

:offtopic:
Toate intrebarile legate de o problema se pun in acelasi subiect, nu mai deschideti subiect nou pt fiecare intrebare daca e legata tot de partaj, multumesc.
Si ce ar trebui sa ceara concret prin aceasta cerere de interventie? Intreb acest lucru pentru ca am explicat cuiva acest lucru si mi-a spus ca fratele meu, neplatind nici un leu pana in prezent, nici nu va putea sa ceara ceva in procesul de partaj. Ideea este ca fratele meu nu cere nimic. Insa mi se pare nedrept sa ramana agatat atatia ani fara sa aiba vreun interes (spun acest lucru in ideea in care imobilul ii va fi atribuit). Ce il sfatuiti sa ceara prin acea cerere?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
mioara2012, utilizator
Adeverinta de salariu a fost contributia lui.
Pe mine insa nu ma intereseaza relatia cu banca, sub forma excluderii din contract a fostului sot. Pe mine ma intereseaza relatia cu instanta in procesul de partaj, pt ca am inteles ca instanta nu poate obliga banca sa ne scoata pe fratele meu si pe mine din contract in situatia in care se pune problema acordarii imobilului catre fostul sot.
In acest sens va rog sa va exprimati opinia. Multumesc.
mioara2012 a scris:

In acest sens va rog sa va exprimati opinia. Multumesc.

Opiniile se exprima in cadrul unei consultatii juridice!

Aici fiecare vine cu cate o parere in functie de ceea ce se intelege din cele relatate.

Pentru o opinie corecta, va trebui sa consultati un avocat care o va putea emite numai dupa ce va studia toate actele pe care le aveti: contract, actiunea in instanta, cine a depus-o ce probe s-au administrat, ce probe ar trebui administrate, etc....

Revenind la problema dvs.: ... posibil ca fratele dvs. sa depuna o cerere de interventie in interesul dvs. in cadrul procesului...

asa cum va spuneam: sunt posibilitati multiple... detaliile fac diferenta... ceea ce dvs. vi se pare nesemnificativ, un ochi avizat de jurist il poate vedea esential!

Alte discuții în legătură

Acte vanzare cumparare / executare silita Antoaneta2010 Antoaneta2010 Situatia este urmatoarea: sotul are un contract de creditare ( nevoi personale ), pe care nu a mai reusit sa-l plateasca de 3 ani, in toata aceasta perioada el ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar apartament luat prin prima casă: am primit 1600 de euro de la fostul soț figurez în continuare coproprietar. pot să deschid proces ca să fiu ,,scoasă'' din credit? Desperados Desperados Am o problema mai dificila.apartament credit prima casa.Am facut cu fostul sot un partaj voluntar la notar.Mi a dat doar 1600 de euro,insa eu configurez in ... (vezi toată discuția)
Partaj ddiddii ddiddii buna ziua ! intentionez sa incep o actiune de partaj si am nevoie de ajutor de specialitate pentru care multumesc anticipat! in anul 2003 am achizitionat un ... (vezi toată discuția)