avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuzul etilotestului ca si pasager
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuzul etilotestului ca si pasager

in dimineata zilei de 12 oct pe la ora 03.30 am plecat dintr-un club impreuna cu prietena mea in masina firmei mele , eu cum am baut 2 beri si un cocktail am stat in dreapta si am lasat-o pe ea sa conduca pana acasa dansa posedand permis. In drum spre casa in partea dreapta pe trotuarul pietonal ii vad pe 2 colegi de munca si i-am spus imediat sa opreasca pe dreapta masina fiind lasata pe avarii dupa care ne-am dat jos amandoi din masina sa mai vorbim
La 60 de metri de masina din fata vine grabit un agent de circulatie care imi cere repede actele sustinand cum ca el a vazut ca eu am fost soferul si de ce am oprit inaintea lui ca si cum as fi suspect ca am vazut politia si am oprit inainte de a ne opri ei. Eu fiind o fire mai moale si mai corecta i-am dat actele masinii si ale mele la insistentele lui chiar depasite . i-am spus ca nu eu sunt soferul ci prietena mea . El nici vorba sa creada sustinand ca eu am fost soferul si va trebui sa fac etilotest . Colegii mei s-au bagat fortat in discutie ca nu se poate asa ceva si ca ei au vazut clar de unde ne-am dat fiecare jos . La fel si prietena mea care sustinea ca ea a fost soferul. Nici vorba de asa ceva el nu credea nimic si neavand nici un martor tot sustinea ca eu sunt soferul masinii si sa fac etilotestul. Am refuzat clar etilotestul ca doar nu sunt nebun si s-a hotarat dupa mai multe discutii sa mergem toti la sectie sa dam declaratii. Pana la urma am dat eu si prietena, colegii mei nu.

Dupa care mi-a dat buletinul si in loc de permis o dovada fara drept de circulatie. Asa ceva nu se poate in tara asta. Am fost bun si am dat actele stiind oricum ca nu am gresit cu nimic. Proces verbal nu s-a facut ca sa fac plangere si nu stiu ce sa fac ca nu pot sa astept atatea zile pana imi vine acasa un proces sau nu stiu ce...

Va rog sa imi da-ti niste sfaturi ce sa fac

VA MULTUMESC
Buna ziua,
Va trebui sa formulati plangere impotriva P.V in 15 zile DE LA COMUNICARE (de cand va vine acasa)
Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc!!! Oricum trebuie sa fac ceva mai repede de asta pt a-mi recupera permisul sau dreptul de a conduce si nu stiu cum dar trebuie
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
maryus1122, utilizator
Depuneti o plingere ca comandantul politiei sau cereti o audienta, unde explicati clar cele intimplate, deoarece ofiterul respectiv a savirsit "abuz in serviciu". Legal avea obligatie sa va intocmeasca PV si sa va inmineze un exemplar!

Potrivit art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, procesul verbal trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu:

data si locul unde este incheiat;
date despre agentul constatator: numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte;
datele personale ale conducatorului auto: informatii din actul de identitate, codul numeric personal, ocupatia si locul de munca;
descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

In cazul in care procesul verbal se incheie pentru cetateni straini, documentul trebuie sa mai includa si:

seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat;
data eliberarii acestuia;
statul emitent.

Indiferent de numarul contraventiilor constatate, politistul rutier va intocmi un singur proces verbal de contraventie.

Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de conducatorul auto. Daca soferul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, politistul rutier trebuie sa precizeze acest lucru in procesul verbal, iar un martor trebuie sa confirme situatia. Datele martorului si semnatura lui vor fi, de asemenea, cuprinse in procesul verbal. Atentie! Martorul face dovada refuzului de catre conducatorul auto de a semna procesul verbal, nu confirma savarsirea contraventiei!

Este important de retinut ca agentul de circulatie are obligatia ca, in momentul incheierii procesului verbal, sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Aceste obiectiuni trebuie precizate in procesul-verbal, la rubrica “Alte mentiuni”.

Lipsa acestor mentiuni poate atrage nulitatea procesului verbal.

De asemenea, potrivit art. 17 din actul normativ citat, documentul este nul daca nu contine:

prenumele si calitatea agentului constatator;
numele si prenumele contravenientului;
fapta savarsita de contravenient;
datei comiterii faptei;
semnatura agentului constatator.

"Nulitatea se constata si din oficiu", se mai mentioneaza in continuarea art. 17.

In functie de tipul contraventiei, un proces verbal poate fi anulat si in situatii particulare, constatate de instantele de judecata."


Multumesc, asta am sa si fac.
Dupa mai multe intrebari am aflat ca asa zisa infractiune pe care ei spun ca am comis-o e bagata la categoria penal art 87 al 5 si nu se elibereaza permisul de conducere.
chiar nu stiu cum se procedeaza acum.............. .

Alte discuții în legătură

Fapta auto - dovada pv green777 green777 Buna seara sau dimineata este deja ora 3.38 am. Am ne voie de un sfat. In aceasta noapte ma intorceam cu prietena de la niste amici. Ea a baut un pahar de bere ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a conduce cipb cipb Buna ziua. In 2009 mi s-a intocmit dosar penal. Abia dupa 2 ani am ajuns la procuror pentru a vedea care sunt acuzatiile: 1)Sfidarea organelor de politie si 2) ... (vezi toată discuția)
Sustragerea de la probe biologice,dosar abuziv. Man26 Man26 In data de 13/06/2010 ora 1/30 in timp ce ma intorceam cu masina acasa sotia fiind sofer am fost opriti pe o strada usor iluminata aflata in curs de ... (vezi toată discuția)