avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedieri - demisie si salariu compensatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedieri - demisie si salariu compensatoriu?

Buna seara

am o speta :
- fac parte dintre cei restructurari dintr-o companie, sa va explic cum a decurs totul, am fost chemati, si ni s-a spus ca nu mai corespundem profesional, mentionez ca nu a existat o cercetare prealabila sau un avertisment, ni s-a spus, sau mai bine zis am fost oibligati sa ne dam demisia, pentru ca altfel lucrurile nu vor sfarsi amiabil, am semnat un act prin care ni se dau 1 salariu compensatoriu, deci am semnat demisia cu un salariu compensatoriu.
am fost obligati sa luam aceasta decizie, pentru ca oferta expira rapid, in o ora (timp in care eram inca angajati)ni s-a blocat accesul la absolut tot, deci ni s-a ingradit dreptul la munca.
ce sanse exista, sau exista sanse de a castiga un proces pentru concediere abuziva, pentru ca oricum nu ai cum sa iti dai demisia si sa beneficiezi de plati compensatorii, nicaieri in contractul colectiv nu este precizata plata unor drepturi in urma demisiei. Mentionez ca nu au ce sa imi reproseze profesional si ca sunt unic intretinator de familie, deci caz social.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:47, 17 Octombrie 2013
Daca v-ati dat demisia, nu mai aveti ce face. Aceasta reprezinta un act unilateral de vointa al celui care o "da" /semneaza si este greu de probat faptul ca au fost facute presiuni asupra demisionarului, ca s-a facut oferta de primire a unui salariu compensatoriu, etc.Ati dat putine date referitoare la munca dvs,durata contractului individual de munca, daca aveti sau nu contract colectiv de munca si sindicat, etc...Orisum, necorespunderea profesionala se stabileste in baza unei evaluari a intregii activitatii, printr-un examen scris si/sau prin alte forme reglementate intr-un ccm, roi sau rof...Nu aveti mari sanse de reusita cu un process, daca nu puteti proba ca ati fost fortat sa va inaintati demisia, iar faptul ca va acorda un salariu compensatoriu nu poate fi ceva defavorabil angajatorului, decat daca este prevazut mai mult printr-un act de genul celor mentionate, iar acesta nu l-a respectat.
este vorba despre o banca, unde eu am activat peste 5 ani de zile, in situatia mea se regasesc foarte multe persoane, si , da, s-au facut presiuni asupra noastra, am fost obligati sa ne semnam demisiile, in plus in activitatea noastra am fost abuzati psihic, exista e-mail-uri prin care eram obligati sa prestam munca in afara orelor de program, prin care eram amenintati, exista rapoarte care atesta faptul ca ne faceam munca corespunzator, evaluari pozitive, deci nu se pune problema de necorespundere profesionala.
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Actiunea se va depune la Tribunalulin raza caruia are domiciliul sau locul de munca reclamantul si este scutita de plata taxelor judivciare.
Termenul de depunere este de 45 de zile de la data comunicari deciziei de incetare a c.i.m.
Se cunoate comportamentul celor de la bcr, insa nu veti putea proba faptul ca ati fost silita sa va scrieti demisia.Asa cum am spus, si vorbesc din experienta mea de peste 12 ani ca jurist inclusive in instante din toata tara, este greu sa probati faptul ca nu v-ati dat de bunavoie demisia. Problema se pune de maniera urmatoare. Nu va tine nimeni la un loc de munca daca sunteti constransa, astfel ca o sustinere bazata pe argumentele expuse nu va fi primita de instanta. Cererea pentru anularea demisiei facuta de cel care si-a dat-o este, in opinia mea, cel putin hilara. Adica dupa un timp, cand ma razgandesc, dupa ce mi-am luat jucariile si am plecat, cer anularea actului pe care l-am dat ca sa pot pleca.....E greu, dar va doresc success!
Se poate proba faptul ca un angajator a fortat pe salariat sa-si dea demisia - posibil este mai greu decat in alte situatii.

Demisia poate fi revocată în mod expres cu acordul angajatorului înaintea expirării termenului de preaviz sau în mod tacit, prin continuarea activităţii după expirarea termenului de preaviz.

Alte discuții în legătură

Cerere de demisie eduard62 eduard62 Firma la care sunt angajat cu CIM pe perioada nedeterminata imi solicita demisia. Acest lucru mi-a fost transmis de un avocat angajat de firma, dar nu mi s-au ... (vezi toată discuția)
Se pun presiuni asupra mea sa imi dau demisia! mosora mosora In cursul zilei de azi am fost sunat de o persoana de la departamentul Personal al firmei unde sunt angajat, care mi-a spus sa imi depun demisia pentru ca ei ... (vezi toată discuția)
Motive concediere simmona simmona Buna ziua! Am rugamintea de a ma ajuta intr-o problema destul de spinoasa. Dorim sa concediem 3 persoane, toti pensionari. Motivele ar fi: - sunt destul ... (vezi toată discuția)