avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere de demisie

Firma la care sunt angajat cu CIM pe perioada nedeterminata imi solicita demisia. Acest lucru mi-a fost transmis de un avocat angajat de firma, dar nu mi s-au precizat motivele si nici nu am avut posibilitatea de a ma apara. Urmare refuzului de a da curs acestei solicitari am fost informat ca voi suporta consecintele. Cum ar trebui sa procedez in continuare, mai ales ca suntem in prag de sfarsit de an si in plina criza?
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
eduard62, utilizator
Cel mai recent răspuns: eduard62 , utilizator 23:45, 6 Iunie 2010
Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Angajatorul nu poate obliga pe salariat sa-si dea demisia, in caz contrar puteti ataca in instanta decizia de incetare a c.i.m. (aveti grija ca o sa trebuiasca sa probati c-ati fost obligat sa va dati demisia).
Va propun sa asteptati reactia angajatorului. Sa vedeti ce are de gand sa faca, ptr ca probabil va emite o decizie.
Este interesant de vazut in baza carui articol din Codul muncii va face asa ceva.

Oricum, nu semnati nici o demisie ptr ca in acest caz nu veti putea beneficia de ajutor de somaj. Si nici nu acceptati sa plecati prin acordul ambelor parti, ptr ca iar nu beneficiati de demisie.

Cel mai bine este sa asteptati.
Cand apare ceva nou reveniti si la noi cu noutatile ca sa va putem indruma.

Angajatorul merge la intimidare omitand faptul ca el este cel care "va suporta consecintele" daca ii vei face reclamatie la ITM cu privire la impunerea demisiei.
Legal nu are cum sa va faca sa solicitati dvs incetarea contractului de munca, vrea doar sa va sperie si probabil fie va merge in continuare cu teroare psihica pana veti ceda si va veti da demisia, fie daca va vedea ca va cunoasteti drepturile va inceta cu prostiile.
Daca nu mai are nevoie de dvs va poate desfiinta postul si veti putea beneficia de somaj daca aveti stagiu minim 12 luni din ultimele 24.
Asa cum a spus si @freeelis, conform legislatiei romane demisia este un act unilateral care vine din initiativa angajatului. Un angajator nu poate solicita demisia unui salariat al sau, un astfel de act se considera abuz. Daca Angajatorul doreste incetarea contractului de munca din initiativa sa, poate apela la celelalte cai legale existente (desfiintare post, necorespundere profesionala, disciplinar, etc), dar in acest caz trebuie sa isi justifice decizia si aceasta implica si oserie de compensatii catre salariat.
Prima recomandare pe care o fac este aceea de a nu semna sau scrie nici un document in care mentionati ca doriti incetarea raporturilor de munca, atata vreme cat aceasta nu este dorinta dumneavoastra si este doar o presiune venita din exterior. In cazul in care ati semnat o asemenea hartie, nu prea mai aveti posibilitate de atac decat daca dovediti in instanta ca semnatura a fost luata sub presiune fara acordul dumneavoastra (doll) lucru care este destul de greu de dovedit.
Consecintele pe care le veti suporta, in cel mai rau caz pot fi :
1. desfiintarea postului - caz in care veti beneficia de un preaviz de 20 zile lucratoare platite si cel putin un salariu de baza sub forma de plati compensatorii;
2. desfacere pentru necorespundere profesionala, caz in care angajatorul trebuie sa deruleze o procedura de evaluare a competentelor profesionale si sa probeze ca nu corespundeti pentru acel post. Daca aveti ceva vechime pe postul respectiv, este destul de greu sa faca acest lucru.
3. desfacere disciplinara, caz in care trebuie sa deruleze o procedura de cercetare prealabila si sa aiba argumente solide privind abateri disciplinare grave sau minore savarsite in mod repetat. Daca nu aveti nici un fel de avertisment sau alta sanctiune pe motiv disciplinar iar este foarte greu de probat.

Opinia mea:
Avand in vedere ca este "chitit" sa va dea afara, cel mai bine purtati o discutie cu angajatorul (sau reprezentantii acestuia) si le explicati ca varianta cea mai buna este sa aplice punctul 1 (desfiintarea postului). In urma acestei situatii avand conjunctura pietei fortei de munca (nu tocmai favorabila), aveti macar alternativa somajului si primiti si niste bani in compensare.

Succes !
Finalul acestei intamplari s-a derulat pe 28.mar.2010. Mi s-a propus si am acceptat incetarea CIM cu acordul ambelor parti. In compensatie am primit o "prima" echivalenta cu 6 salarii brute. Intre 7 dec 2009 si 28 mar 2010 am ajuns sa apelez si la un avocat specializat in acest tip de probleme. Am avut nevoie de aproape o luna sa-mi revin (in special psihic), dar acum am gasit de lucru la o alta firma cu un profil asemanator si unde atmosfera de lucru este cu totul alta.
In acest interval, cativa fosti colegi care nu au suportat presiunea au demisionat.
Multumesc pentru informatiile si sfaturile initiale, care au constituit "bula de aer" de care aveam nevoie la acel moment, si care mi-a permis sa imi construiesc apararea cazului. Sper sa nu mai ajung in situatii similare si nu doresc nimanui acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pun presiuni asupra mea sa imi dau demisia! mosora mosora In cursul zilei de azi am fost sunat de o persoana de la departamentul Personal al firmei unde sunt angajat, care mi-a spus sa imi depun demisia pentru ca ei ... (vezi toată discuția)
Reintors din ccc pana la 2 ani - post restructurat olteanu gabriela olteanu gabriela buna ziua, in data de 26.10.2010 copilul meu a implinit varsta de 2 ani (vineri). pe data de 29.10.2010 am revenit la servici, am facut o adresa in care am ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv de necorespundere profesionala ralu86 ralu86 Buna seara, Am mare nevoie de asistenta privind situatia in care ma aflu. Dupa o experienta de aproape 4 ani in cadrul unei companii multinationale(pe care ... (vezi toată discuția)