buna ziua,
in data de 26.10.2010 copilul meu a implinit varsta de 2 ani (vineri). pe data de 29.10.2010 am revenit la servici, am facut o adresa in care am anuntat reluarea activitatii cf. legii. in aceeasi zi mi s-a comunicat verbal ca postul meu nu mai exista, ca firma merge prost, sa accept o oferta in care mi se dau 3 salarii compensatorii si 1 cf. legii. in cazul in care nu accept mi s-a comunicat ca pica intelegerea salariilor compensatorii si imi va aparea pe cartea de munca o anumita litera precum ca mi s-a restructurat postul. specific ca au mai revenit din concediu de maternitate si alti colegi de la alte departamente care nu au patit nimic in acest sens si ca firma are salariati "inchiriati" de la o alta firma care muncesc in cadrul departamentului unde am fost eu angajata. momentan ma aflu in concediu medical pt copil pt ca are probleme de sanatate. reamintesc ca totul a fost verbal si nu mi s-a dat nci un document in acest sens. mai mult am fost si amenintata c a daca revin la servici pot avea probleme. compania din care fac parte este una multinationala, iar eu sunt considerata "pila" fostului vicepresedinte care a plecat dar in niste conditii f avantajoase.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in aces sens/avocat.
1. La revenirea din CCC pana la 2 ani trebuie sa faceti o cerere catre angajator prin care soliocitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Daca angajatorul nu mai are nevoie de serviciile dvs. va poate concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Sa nu demisionati sau sa faceti cerer de i9ncetare a CIM cu acordul partilor ca nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Nu ati spus ce va cere in schimbul celor 3 salarii compensatorii.
5. Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii atunci se aplica si prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
5. Nu va speriati ca este o companie multinationala. Si ea trebuie sa respecte legile din Romania.
6. Dupa terminarea concediului medical va duceti la serviciu. Daca nu veti fi primita sesizati imediat ITM sa ia masuri.
7. Mai contactati-ne, tot pe acest topic, si spuneti-ne ce se mai intampla. Vreau sa nu va pacaleasca asa ca mai bine intrebati aici daca va pune sa semnati sau sa faceti ceva ce credeti ca nu este in regula.
va multumesc pentru raspunsul dvs. sincer, speram sa fiu protejata de lege macar primele 6 luni de la intoarcerea din concediul de crestere si ingrijire copil. in aceasta perioada companiile nu fac angajari iar copilul= cheltuieli, deci bani.mi se parea normal sa renunte la colaboratorii AIMS decat sa isi dea afara sariatii sau restructurarile sa fie in numar mai mare pentru a-si motiva decizia in ceea ce priveste persoana mea.asa cum am specificat in primul meu comentariu pe site momentan sunt in concediu medical. acest lucru sunt sigura ca nu le convine si s-ar putea sa nu mai vrea sa mai dea cele 3 salarii compensatorii in schimbul carora mi-au cerut sa accept demisia cu acordul partilor.
va multumesc,
1. In CCMUNN pe anii 2007-2010 exista urmatoarea prevedere:
Art.76...
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
2. Asadar nu puteti fi concediata pentru necorespundere profesionala dar puteti fi concediata pentru alte motive cum ar fi acela de a se fi desfiintat postul ocupat de dvs.
3. Lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM. Daca initiativa apartine dvs. (demisie sau acordul partilor) nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Nu va poate obliga nimeni sa semnati o demisie sau o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor. Nu va lasati intimidata ca nu are ce sa va faca.
5. Dupa concediul medical va duceti la munca penru ca angajatorul sa nu aiba motiv sa va concedieze disciplinar (absente nemotivate) pentru ca nici in acest caz nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
nici nu aveam de gand sa absentez nemotivat.speram sa fie o portita sa ii actionez in judecata daca ma dau afara dar, din cate mi-ati comunicat nu as avea nici o sansa in acest sens. momentan nu am primit nimic in scris de la ei si nu stiu daca e ok sa accept cele 3 salarii sau somaj. valoarea somajului e f mica iar ratele la banca vor creste ptr ca nu voi mai fi salariatul lor.
va multumesc,
1. Dupa ce veti primi decizia de concediere, daca veti considera ca s-a procedat ilega, aveti posibilitatea sa actionati pe angajator in instanta (in 30 de zile de la comunicarea deciziei) la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
2. Ramane la alegerea dvs. daca veti opta pentru indemnizatia de somaj sau pentru cele 3 salarii propuse de angajator. Numai sa fiti atenta sa nu va promita si apoi sa "uite" sa va mai dea banii.