avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sarpanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sarpanta

Locuiesc la etajul 4 din 4 si in anul 2004 m-am hotarat sa construiesc sarpanta in loc sa se refaca hidroizolatia . Am discutat cu administratorul de la vremea respectiva ( acum este altul , la fel si presedintele nu mai este cel de la vremea respectiva ) si a fost de acord . Totul a fost verbal nu au existat incheiate documente.Intelegerea a fost ca diferenta dintre valoarea lucrarii de hidroizolatie si sarpanta sa fie suportata de mine , fapt cu care am fost de acord .Contravaloarea care ar fi reprezentat hidroizolatia a fost impartita intre proprietarii de pe tronsonul in cauza . Pentru construirea sarpantei am achizitionat materialele pe doua facturi. Una dintre facturi am depus-o la asociatie si mi-a fost emisa in schimbul acesteia o chitanta cum ca am platit intretinerea in avans . Cealalta o am si acum . Manopera a fost paltita la negru.Proprietarii de pe tronsonul respectiv au platit lunar aceasta factura , pana la epuizarea valorii chitantei ce mi-a fost eliberata .Factura a fost emisa astfel : NUME PRENUME pentru ASOCIATIA DE PROPRIETARI NR .......Cealalta nu am depus-o pentru ca in felul acesta se depasea valoarea hidroizolatiei ( daca se facea hidroizolatie ).Lucrarea nu a fost facuta cu autorizatie emisa de primarie si fara proiect avizat ( pana acum nu am avut probleme cu stabilitate etc a sarpantei)
Intrebarile mele sunt :
1.Cine este proprietarul sarpantei la data prezentei ? Asociatia sau proprietarul de la etajul 4?
2.Cine trebuia sa se ocupe pentru obtinerea autorizatiei de construire si pentru cine trebuia eliberata? ( proprietar sau asociatie)
3.La data prezentei cine raspunde de lipsa documentelor ?
4.Pot fi acuzat ca am executat sarpanta fara acordul asociatiei de proprietari?Ce repercursiuni pot sa am la data prezentei in conformitatea cu 50/1991 reactualizata?Nu a fost incheiat la data executarii niciun document intre mine si asociatie.Eu detin doar chitanta ce mi-a fost emisa in contul facturii predate la asociatie , si in care se specifica " plata in avans a intretinerii ". Multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2013
xp-kry, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:39, 10 Noiembrie 2013
1. Proprietarii terasei ca si ai sarpantei ati fost si sunteti sunteti toti proprietarii de apartamente si spatii cu alta destinatie in cota indiviza proportional cu suparafata utila a proprietatii individuale a fiecaruia.
2. Dumneavoastra personal impreuna cu presedintele asociatiei (care-i reprezenta pe toti proprietarii) v-ati inteles sa construiti acea sarpanta. Pai tot ian acesata formula (dumneavoastra personal si presedintele) trebuia sa va ocupati si de avize, aprobari, proiect...
3. Acum daca presupun ca dumneavoastra ati vandut apartamentul altcuiva iar tot acum ma alegeti pe mine presedinte al asociatiei de proprietari, nu am incotro si trebuie sa rezolv problema. Ca doar nu o sa aduc fostul proprietar sau fostulpresedinte inapoi in asociatie daca acestia nu mai sunt membri ai asociatiei ori nu mai sunt prin Roamania ori printre cei vii. Cei ce conduc acum asociatia ar trebui sa puns in discutia adunarii generale rezolvarea acestei probleme si sa prevada in bugetul de venituri si cheltuieli actiunea de intrare in legalitate (prioect, avize...) ceea ce costa ceva bani.
4. Da, puteti fi acuzat ca ati realizat o lucrare fara a respecta prevederile legale. Dar cine poate demonstra ca dumneavoastra ati realizat-o!?

Postarea acestei probleme aici pe forum o faceti motivat de acuza cuiva ori acum v-ati adus aminte de ceea ce ati facut si va e teama de vreo acuzatie?
Ori sarpanta s-a deteriorat si-acum se infiltreaza apa si-ar trebui reparata?
Cine va acuza?
Sunt mai multe nereguli:
- toate lucrarile la partile comune sunt executate de asociatie
- pentru toate lucrarile la partile comune trebuie sa existe si acte doveditoare
- lucrarile la partile comune sunt suportate de catre TOTI proprietarii din condominiu, nu "pe tronsoane"
- lucrarile de hidroizolatie NU se fac "pe bucati", pentru ca nu va ofera nimeni garantie si nu sunt eficiente
- pentru asemenea lucrari nu se fac "intelegeri verbale"
- lucrarile in asociatie NU se fac "la negru"
1.Cine este proprietarul sarpantei la data prezentei ? Asociatia sau proprietarul de la etajul 4?

"Proprietarul" partilor comune (sarpanta este parte comuna) sunt toti proprietarii nu un proprietar sau asociatia.
2.Cine trebuia sa se ocupe pentru obtinerea autorizatiei de construire si pentru cine trebuia eliberata? ( proprietar sau asociatie)

Toate autorizatiile sunt luate de asociatie, de reprezentantul acesteia- presedintele.
4.Pot fi acuzat ca am executat sarpanta fara acordul asociatiei de proprietari?Ce repercursiuni pot sa am la data prezentei in conformitatea cu 50/1991 reactualizata?Nu a fost incheiat la data executarii niciun document intre mine si asociatie.Eu detin doar chitanta ce mi-a fost emisa in contul facturii predate la asociatie , si in care se specifica " plata in avans a intretinerii ".

Da puteti sa fiti acuzat ca ati stricat hidroizolatia si sa fiti pus sa o refaceti, asta conform Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Sarpanta a fost facuta cu simt de raspundere , nu are probleme.Inca am facut alte lucrari fara a mai cere banii de la asociatie ( burlane , jgeaburi de scurgere , etc ) . Noului presedinte i-am cerut unele lamuriri legate de repartitia cheltuielilor/activitatea asociatiei ( am contestat si repartitia cheltuielilor de pe lista de plata ) si refuza sa-mi raspunda . Totodata ma santajeaza cu aceasta problema ( ca nu as fi in regula cu sarpanta ). Ma ameninta ca ma reclama si ma da in judecata . Asta in schimbul tacerii mele si sa nu mai fac "valuri" .

Pentru userul "thran" :
-repet nu am facut nimic fara acordul ( cei drept verbal ) al administratorului de la aceea vreme . Daca administratorul mi-a platit factura ( cu materialele necesare constructiei ) , nu denota ca a fost de acord cu realizarea constructiei ?
-daca asteptam ca asociatia sa faca sarpanta/ hidroizolatia , cred ca asteptam mult si bine .
Daca nu ma implicam iarasi era rau .
- lucrarile in asociatie NU se fac "la negru- corect ,dar daca tot nu mi-au decontat intreaga lucrare am recurs la aceasta solutie pentru a-mi minimiza costurile . Intreaga lucrare a costat aproximativ 2.400 lei, iar asociatia mi-a decontat aproximativ 1.300 lei ( cat ar fi costat daca se refacea hidroizolatia), la care a intrat si cota mea parte .
- pentru asemenea lucrari nu se fac "intelegeri verbale"- corect , greseala a fost de partea mea, acum nu mai pot intoarce timpul inapoi . Pana nu esti prost .......

Adriantot a scris:

4. Da, puteti fi acuzat ca ati realizat o lucrare fara a respecta prevederile legale. Dar cine poate demonstra ca dumneavoastra ati realizat-o!?


Poate demonstra cu martori . Dar daca face o reclamatie acum nu raspunde si asociatia impreuna cu mine ?
La data efectuarii lucrarii am vrut sa fac cu proiect si autorizatie , dar mi s-a cerut un proiect pentru tot blocul ( are 4 scari ), costurile erau enorme pentru mine .Se dorea un proiect pentru tot imobilul( foarte corect ) , care costa foarte mult. Asa s-a facut ca acum cam pe o suprafata de ~75% exista sarpanta construita in aceleasi conditii ca si a mea .

Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
Adriantot, moderator
Indiferent ce doreste acel presedinte sa faca , ma refer la reclamatii , constructia nu o poate demola pentru ca se complica mai rau situatia, apa se infiltreaza de sus in jos . Iar daca face multe reclamatii, i-si bate singur cuie in talpa.
Ce credeti ca a facut presedintele de asociatie? Si-a dat ..............DEMISIA .

Alte discuții în legătură

Acoperis bloc anca0704 anca0704 Buna ziua. Stiu ca s-a tot discutat pe tema aceasta, dar am o nelamurire: recuperarea banilor in cazul reparatiei unui acoperis de bloc se face doar in cazul ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)
Construire sarpanta prin asociatia proprietari RaduVaslui RaduVaslui Stau la etajul 4. Unele finisaje si amenajari interioare au avut de suferit din cauza infiltrarii apei prin tavan. Am obtinut cu greu Autorizatie de Construire ... (vezi toată discuția)