avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sarpanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sarpanta

Locuiesc la etajul 4 din 4 si in anul 2004 m-am hotarat sa construiesc sarpanta in loc sa se refaca hidroizolatia . Am discutat cu administratorul de la vremea respectiva ( acum este altul , la fel si presedintele nu mai este cel de la vremea respectiva ) si a fost de acord . Totul a fost verbal nu au existat incheiate documente.Intelegerea a fost ca diferenta dintre valoarea lucrarii de hidroizolatie si sarpanta sa fie suportata de mine , fapt cu care am fost de acord .Contravaloarea care ar fi reprezentat hidroizolatia a fost impartita intre proprietarii de pe tronsonul in cauza . Pentru construirea sarpantei am achizitionat materialele pe doua facturi. Una dintre facturi am depus-o la asociatie si mi-a fost emisa in schimbul acesteia o chitanta cum ca am platit intretinerea in avans . Cealalta o am si acum . Manopera a fost paltita la negru.Proprietarii de pe tronsonul respectiv au platit lunar aceasta factura , pana la epuizarea valorii chitantei ce mi-a fost eliberata .Factura a fost emisa astfel : NUME PRENUME pentru ASOCIATIA DE PROPRIETARI NR .......Cealalta nu am depus-o pentru ca in felul acesta se depasea valoarea hidroizolatiei ( daca se facea hidroizolatie ).Lucrarea nu a fost facuta cu autorizatie emisa de primarie si fara proiect avizat ( pana acum nu am avut probleme cu stabilitate etc a sarpantei)
Intrebarile mele sunt :
1.Cine este proprietarul sarpantei la data prezentei ? Asociatia sau proprietarul de la etajul 4?
2.Cine trebuia sa se ocupe pentru obtinerea autorizatiei de construire si pentru cine trebuia eliberata? ( proprietar sau asociatie)
3.La data prezentei cine raspunde de lipsa documentelor ?
4.Pot fi acuzat ca am executat sarpanta fara acordul asociatiei de proprietari?Ce repercursiuni pot sa am la data prezentei in conformitatea cu 50/1991 reactualizata?Nu a fost incheiat la data executarii niciun document intre mine si asociatie.Eu detin doar chitanta ce mi-a fost emisa in contul facturii predate la asociatie , si in care se specifica " plata in avans a intretinerii ". Multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2013
xp-kry, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:39, 10 Noiembrie 2013
E in regula. Alegeti alt presedinte sau luati-i locul daca va aleg vecinii si apoi rezolvati problemele legal.
Sunt 3 aspecte care va exonereaza de orice grija.

1. Nu dvs sunteti responsabil cu sarpanta.
2. Orice lucru ati fi intreprins la momentul respectiv, l-ati facut cu buna intentie, transparenta si de comun acord cu asociatia.
3. Orice ipotetica "greseala" pe care ati fi facut-o la momentul respectiv, a fost prescrisa.
@xp-kry

1. Dv. nu puteti fi tras la raspundere in niciun fel, daca e sa va viziteze vreo autoritate.
Asociatia de proprietari suporta toate necazurile, daca ar fi sa se intample ceva.

2. Nu exista o decizie scrisa a comitetului executiv si totusi lucrarea s-a facut? Dar nu s-a facut prin vrajitorie. Acolo s-a facut galagie, s-au carat materiale, s-a facut ceva mizerie.... Toate acestea trebuia sa atraga atentia cuiva din comitet si sa intrerupa lucrarile din faza lor incipienta, daca nu exista o intelegere.
In asociatii se fac lucrari, unele destul de vizibile si costisitoare, fara a exista decizii scrise sau intelegeri scrise, dar exista documente care atesta cheltuielile, ceea ce le confera legalitate.
Pentru unele, insa, trebuie autorizatie de construire, ceea ce dv. va lipseste ca sa fie in deplina legalitate.

3. O data ce pe factura scrie "pentru Asociatia de proprietari...." inseamna ca factura a fost achitata de catre asociatia de proprietari, deci lucrarea este facuta de asociatia de proprietari, prin intermediul dv. ca proprietar care s-a ocupat de lucrare.
Deci sarpanta este, fara indoiala, a tuturor proprietarilor si a intrat in proprietatea comuna.

4. Intrarea deplina in legalitate prin obtinerea de autorizatii si avize intra in atributiile conducerii asociatiei. Dar, ca sa-i ajutati, si pentru ca de fapt dv. stati la baza intamplarii, ar fi corect sa va ocupati si de obtinerea acestora personal, poate impreuna cu presedintele asociatiei.
Altfel, mai devreme sau mai tarziu, asociatia s-ar putea afla in impasul de a suporta necazurile legate de autorizare.

@thran

Asa am crezut si eu, ca o hiroizolatie facuta pe bucati poate afecta si strica vechea izolatie ramasa neacoperita in zona de demarcatie.

In iarna trecuta ne-au fost semnalate infiltrari de apa pe timpul topirii zapezii la doua apartamente situate in extremitatile blocului. Ce aveam de facut? Nu puteam sa tinem oamenii cu mucegaiul in casa, dar nici bani pentru toata terasa nu prea aveam, adica o faceam, dar ramaneam fara rezervele atat de necesare.

Am chemat mai multe firme sa se uite si sa ne spuna ce avem de facut si am ales una care noua ni s-a parut ca lucreaza mai profesionist.
Inginerul care s-a ocupat de lucrare ne-a spus ca se poate face lucrarea si fragmentat, dar tinand cont de relieful terasei - aceasta are niste "coame".
In concluzie ne-a acoperit aceste doua zone din extremitati, nu atat cat tinea zona de infiltratii, dar nici toata terasa, ci pana la coamele de care va vorbeam.
Lucrarea este garantata. Macar sper sa nu se intample necazuri pana ne vom hotari sa refacem intreaga hidroizolatie sau pana cand vom beneficia de reabilitarea mult dorita
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acoperis bloc anca0704 anca0704 Buna ziua. Stiu ca s-a tot discutat pe tema aceasta, dar am o nelamurire: recuperarea banilor in cazul reparatiei unui acoperis de bloc se face doar in cazul ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)
Construire sarpanta prin asociatia proprietari RaduVaslui RaduVaslui Stau la etajul 4. Unele finisaje si amenajari interioare au avut de suferit din cauza infiltrarii apei prin tavan. Am obtinut cu greu Autorizatie de Construire ... (vezi toată discuția)