avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Semnare contract termoizolatie, fara expertizele legale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Semnare contract termoizolatie, fara expertizele legale

La blocul nostru a inceput termoizolarea cu fonduri 100% de la primarie. Blocul era deja termoizolat si cu termopane, dar cu o grosime de 5 cm, in timp ce acum se da jos tot ce era facut si se monteaza polistiren de 10 cm.
Nu mai comentez aceasta anomalie, fiindca noi eram multumiti de vechea lucrare, dar evident au fost alte interese, fiindca sunt atatea blocuri fara termoizolatie.
Practic ne-am trezit intr-o dimineata, cu un aviz de la primarie, sa ne demontam ap. de aer conditionat, fiindca incep lucrarile la bloc.
Studiinde putin legislatia, am vazut ca s-a semanat un conract de Asociatie, pentru inceprea lucrarilor si a fost semant avizat si devizul de lucrari.
Nimic din aceste documente nu a fost facut cunoscut, la avizier, asa cum este stipulat in legislatie, ca de altfel si Adunarile generale, de care nu se stie cand au fost tinute.
In legislagie sunt 2 expertize care se fac inainte de a intocmi devizul de lucrari:
1. Experiza de rezistenta seismica a blocului si,
2. Auditul energetic.
Pirma este necesara pt a se vedea daca imobilul nu prezinta deficiente sau modificari, care ii afecteaza rezistenta (ceea ce la noi se intampla prin desfiintarea unor pereti, fie ei portanti, fie doar de compartimentare, de catre unii locatari)
A doua este necesara pt a putea alege prin proiect solutia (grosimea izolatiei, de ex.), iar dupa izolare, sa fie un termen de comparatie intre ce a fost si la ce s-a ajuns, ca economie energetica)

Aceste expertize nu au fost facute, iar desigur, actele au fost semnate de presedinte, ca trebuie facute, iar lucrarile au fost incepute cu permisiunea lui, fara a solicita conformarea cu ce a semnat.

Mai sunt si alte amanunte, prin care ne dam seama ca se petrece ceva ce ocoleste legea, dar nu le mai detailez.

Intrebarea mea este de ordin juridic: ce contraventie (infractiune) a savarsit presedintele asociatiei, daca a semnat contractul si devizul lucrarii si a permis ca cele 2 expertize, fara de care legea nu permite inceperea lucrarilor, sa nu fie efectuate in prealabil?

In deviz sunt prevazute fonduri pt expertize, care desigur au fost incasate (in fals), iar presedintele stie ca expertizele nu au fost facute, acceptand falsul, dar si periclitand situatia blocului, fiindca a confirmat ca blocul a fost expertizat si nu are probleme de rezistenta.
Mai adaug pt a vedea ca suspiciunile noastre se mai confirma si prin secretomania primariei, care intarzie sa ne puna la dispozitie actele (proiectul).

Legile care reglementeaza termoizolrea imobilelor, sunt OUG 18/2009, modificata prin OUG 68/2012, Norme de aplicare a OUG 18/2009, nr.163/2009.

Mai adaug, pt a evita intrebari inutile, ca nici presedintele, nici adminstratorul nu sunt persoane oneste (ca sa nu ma exprim dur), deci de la ei nu putem afla ceea ce ne intereseaza, adica Adevarul.
Cel mai recent răspuns: elenamarta , utilizator 17:35, 22 Octombrie 2013
In acest contract ,nu se justifica a invoca si a implica responsabilitatea administratorului de imobil,deoarece acesta angajatul asociatiei de proprietari cu limita de executie dispoziti/
masuri dispuse de adunarea generala,presedinte si comitet executiv
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia
Este suspecta sustinerea inexistentei expertizelor,care constituie element care conditioneaza acceptarea dosarului
Aveti dreptate referitor la prejudiciile cauzate de noua hidrozilatie, care implica executarea de noi orificii,5 la numar pentru fiecare placa polistiren,orificii,care suplimentar celor initial operate la prima hidroizolatie conduc la accentuarea aspectului de "swaitzer" al partilor comune cu consecinta scaderii rezistentei parti comune constructii imobil
La prima lucrare de termoizolatie ati avut aceste expertize?
elenamarta a scris:
...ce contraventie (infractiune) a savarsit presedintele asociatiei, daca a semnat contractul si devizul lucrarii si a permis ca cele 2 expertize, fara de care legea nu permite inceperea lucrarilor, sa nu fie efectuate in prealabil?

Presedintele nu a savarsit nici o infractiune. Daca relatia dintre acesta si primarie este buna si poate pe baza acestei relatii se face acum aceasta lucrare gratuita este foarte bine si este clar in folosul proprietarilor.
Cei care au aprobat fondurile si devizul de lucarari puteau impune sau nu efectuarea unor expertize asa cum spuneti dumneavoastra.
Chiar daca lucarea s-ar fi facut pe banii proprietarilor, faptul ca presedintele reuseste sa o faca fara a mai cheltui pentru cele doua expertize este de felicitat pentru ca acestea costa si banii se dau din buzunarul proprietarilor.
La finalizarea lucrarilor asociatia va avea un dosar cu documentele inclusiv cu receptia lucarii si poate cu acele doua expertize facute in noile conditii.

Am aratat ca legislatia obliga la efectuarea expertizelor. Cand am facut noi termoizolatia, fiecare pe banii lui, nu am avut expertizele.
Dar cand o face Primaria, expertiza energetica initiala, arata daca este nevoie de termoizolatie si de ce grosime, sau poate si alte masuri, iar expertiza seismica se face pentru a vedea daca termoizolarea poate fi facuta sau nu, fiindca nu se face pe blocuri cu probleme de rezistena.
Semnarea ei in fals, inseamna ca acel bloc, care poate are probleme de rezisenta, se certifica oficial tehnic ca nu are.
Stiu ca la aceasta sectiune a formului participa si presedinti si adminstratori, care poate au procedat gresit, aceasta se vede din raspunsurile de genul: bine ca presedintele s-a inteles cu Primaria, etc.
Legile din constructii sunt facute de specialsti, au o logica si o necesitate fara dubii, deci, mai ales daca nu esti de specialitate, e bine cred eu, sa nu le pui la indoiala.

Da, desigur, peretii au devenit acum mai sweitzer, iar in bloc sunt apartamente cu pereti portabili desfiintati, blocul este periclitat la cutremur, dar cei inconstienti, pentru bani, poate sacrifica niste valori sau chiar vieti.

Mai precizez ca presedintele este omul depaie al adminstratoarei, ca aceasta a termoizolat mai multe blocuri in aceeasi situatie, iar in jur sunt zeci de altele in stare jalnica.

Am scris toate astea pentru presedintii si administratorii onesti, ca si pentru locatarii care nu beneficiaza de astfel de reprezenti in Asociatia de proprietari,

Din pacate nu mi s-a raspuns de catre un jurist, la intrebarea mea: e vorba de contraventie sau de infractiune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare cheltuieli termoizolare bloc elenamarta elenamarta Blocul nostru a fost termoizolat recent (termoizolatie, geamuri termopan, etc.) Printr-o hot. a Consiliului local, s-a aprobat, citez \\\\"preluarea ... (vezi toată discuția)
Lucrare particularã în bloc kicsim21 kicsim21 Bună ziua. Asociaţia noastră de locatari a început izolarea termică a blocului din interior (casa scărilor - cu polistiren de exterior, imaginaţi-vă ... (vezi toată discuția)
Abuzul presendintelui de asociatie de proprietari vinti vinti in blocul de 10 etaje unde locuiesc s-au termoizolat peretii laterali de nord si de sud (???):O si am solicitat sa se termoizoleze si peretele din scara din ... (vezi toată discuția)