avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuzare dr penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuzare dr penal

Buna seara.

1. Este atacabila incheierea prin care s-a respins recuzarea judecatorului in procesul penal?

2. Daca da, care este procedura si in ce termen se face?

3. Ce inseamna "termen intermediar" in penal in raport cu obiectul cauzei, respectiv plangere impotriva rezolutiei procurorului de netrimitere in judecata?
Încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată numai cu recurs, în 48 de ore de la pronunţare, iar recursul se va judeca în termen de 48 de ore de la primirea dosarului.


Potrivit art. 52 alin. 6 Cod procedură penală, încheierea prin care s-a admis sau s-a respins abţinerea, ca şi aceea prin care s-a admis recuzarea, nu sunt supuse niciunei căi de atac.


Potrivit interpretarii per a contrario a dispozitiilor art. 52 alin. (6) C. proc. pen., incheierea prin care s-a respins cererea de recuzare este supusa caii de atac odata cu fondul cauzei, daca acesta este supus unei cai de atac, iar conform art. 392 alin. (4) C. proc. pen., decizia prin care se solutioneaza contestatia in anulare impotriva unei decizii pronuntate in recurs este definitiva si, in consecinta, nu este supusa niciunei cai de atac. Prin urmare, incheierea prin care s-a respins cererea de recuzare, in cadrul unei contestatii in anulare introduse impotriva unei decizii pronuntate in recurs, nu este supusa niciunei cai de atac, orice cale de atac exercitata impotriva unei astfel de incheieri fiind inadmisibila.


(Sursa: I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 374 din 30 ianuarie 2008)
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare proces - conditii tusu tusu Buna ziua, miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel. din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care ... (vezi toată discuția)
Formula cerere de stramutare a unui dosar dupa ce in cauza a fost respinsa o cerere de recuzare formulata de catre judecator cristina69 cristina69 Buna dimineata Speta este urmatoarea: Intr-un litigiu de munca aflat in apel , judecatorul caruia i-a fost repartizata cauza spre solutionare a formulat o ... (vezi toată discuția)
Contestatia incheierii de recuzare in penal? eusaisapte eusaisapte In civil se ataca hotararea asupra recuzarii odata cu fondul, dar in penal ce se formuleaza? Contestatie? Se depune la aceeasi instanta? La instanta care ... (vezi toată discuția)