avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DEZBATERE SUCCESIUNE IN INSTANTA.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DEZBATERE SUCCESIUNE IN INSTANTA.

Autorul a avut 3 copii.Unul (F1),care are la randul sau 2 copii(sa zicem N1 şi N2), a murit la 2 ani dupa autor, iar ceilalti doi (F2 şi F3) traiesc.De precizat ca nu s-a dezbatut nici o succesiune pana in prezent, nici dupa autor, nici dupa F1.In prezent, unul dintre fii lui F1, respectiv N1, nu mai este in Romania si nu se stie unde este. Poate F2 sa solicite instantei de judecata sa constate deschisa succesiunea autorului si sa dipuna partajarea bunurilor ramase de pe urma acestora, in conditiile in care nu poate preciza unde se afla N1, pentru a putea fi chemat la succesiune, alaturi de N2, in calitate de reprezentanti ai lui F1, decedat?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Cobaleanu , Avocat 22:18, 27 Martie 2009
Potrivit legii, succesiunea trebuie deschisa in termen de 6 luni de la moartea defunctului. Procedura succesorala este de competenta unui notar public din circumscriptia ultimului domiciului al persoanei decedate. Daca in termenul de 6 luni mentionat niciunul dintre mostenitori nu accepta succesiunea notarul o poate declara vacanta si in consecinta statul va deveni proprietar al bunurilor defunctului.
Acest lucru nu prea se intampla insa in practica. Sugestia mea ar fi sa mergeti la Camera Notarilor Publici si sa vedeti daca s-a facut repartizarea succesiunii la vreun notar. In functie de raspunsul primit de la Camera NotarilorPublici puteti merge la notarul respectiv pentru deschiderea procedurii succesorale.
Eu va sfatuiesc sa faceti actiune in instanta prin care sa solicitati atat deschiderea succesiunii dupa bunic cat si dupa tatal dvs. In baza art. 700 Cod Civil sa opuneti fiului plecat exceptia dreptului de acceptare a succesiunii de pe urma tatalui dvs.Astfel , singurii mostenitori acceptanti ai bunicului sunt cei trei fii , iar dupa urma tatalui dvs. doar cei doi copii , urmand ca acestia din urma sa preia ca si masa succesorala bunurile proprii ale tatalui si bunurile ce ii reveneau ca mostenitor de pe urma autorului sau ( a bunicului dvs.).Actiunea este destul de simpla.Citarea in instanta a fiului plecat se face la ultimul doomiciliu cunoscut al acestuia si prin publicitate , respectiv afisare la usa instantei si publicarea citatiei intr-un ziar de raspandire nationala.Va urez succes .
Exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala .Am omis sa scriu termenul presciptie .
Stimata doamna,

Permiteti-mi va rog sa subliniez faptul ca o actiune in instanta ar putea fi respinsa tocmai in temeiul art 700 C.civ. atat timp cat nu se poate dovedi cazul de forta majora care sa fi impiedicat mostenitorul sa accepte succesiunea; interesul succesorilor este sa se dezbata mostenirea la notarul public deoarece consider ca o actiune in instanta poate fi respinsa in acest moment cu usurinta. In practica notariala apare destul de frecvent aceasta problema iar notarii publici elibereaza certificate de mostenitor chiar in lipsa acceptarii succesiunii in termen.
Nu stiu despre ce practica vorbiti insa art. 700 Cod Civil are un text foarte clar.

Alte discuții în legătură

Iesire fortata din indiviziune tebbaerty tebbaerty Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un sfat sau cu un punct de pornire pentru urmatoarea problema ? Bunicul impreuna cu bunica detin o casa de la ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar tm67oni tm67oni Buna ziua. Am urmatoarea \"problema\": dupa decesul parintilor au ramas in viata un fiu si doi nepoti ( nepotii fiind copii fratilor ( si ei decedati ) fiului ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 2 parinti matei iuliana matei iuliana buna ziua, ma numesc Iuliana si mai am inca trei frati, mama noastra a decedat in urma cu 14ani si tata nu a vrut sa faca succesiunea. In data de 6 noiembrie ... (vezi toată discuția)