avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DEZBATERE SUCCESIUNE IN INSTANTA.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DEZBATERE SUCCESIUNE IN INSTANTA.

Autorul a avut 3 copii.Unul (F1),care are la randul sau 2 copii(sa zicem N1 şi N2), a murit la 2 ani dupa autor, iar ceilalti doi (F2 şi F3) traiesc.De precizat ca nu s-a dezbatut nici o succesiune pana in prezent, nici dupa autor, nici dupa F1.In prezent, unul dintre fii lui F1, respectiv N1, nu mai este in Romania si nu se stie unde este. Poate F2 sa solicite instantei de judecata sa constate deschisa succesiunea autorului si sa dipuna partajarea bunurilor ramase de pe urma acestora, in conditiile in care nu poate preciza unde se afla N1, pentru a putea fi chemat la succesiune, alaturi de N2, in calitate de reprezentanti ai lui F1, decedat?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Cobaleanu , Avocat 22:18, 27 Martie 2009
Intrucat unul dintre mostenitori (in speta N1) nu se afla in tara si nici nu se cunoaste locul unde se afla, consider ca dezbaterea succesiunii se va face in instanta de judecata, iar prin hotararea instantei se va stabili cota fiecarui mostenitor.
Stimate doamne,

Dezbaterea in instanta a oricarui drept este conditionata de introducerea actiunii in termen. Avand in vedere ca in cazul de fata acest termen a fost depasit este foarte posibil ca instanta sa respinga actiunea constand prescriptia si sa nu se treaca la judecarea cauzei pe fond.
Mai mult, respingerea actiunii de catre instanta va duce la imposibilitatetea dezbaterii succesiunii la notarul public.
Parerea mea este ca ar fi mai simplu si mult mai eficient sa se incerce mai intai rezolvarea acestei probleme extrajudiciar, la notarul public si numai in eventualitatea in care notarul va refuza dezbaterea succesiunii sa se incerce varianta propusa de dumveavostra.
Nuci nu pot sa comentez .Acceparea succesiunii se face in mod expres prin declaratie notariala sau tacit prin preluare de bunuri succesorale .Daca aveti solutii in sensul aratat de dvs. va rodg sa le publicati sa le vedem si noi si sa le comentam.
Nu imi pot imagina de ce imi explicati cum se accepta o succesiune. Ce legatura are cu faptul ca am sustinut tocmai ca situatia trebuie rezolvata la notar? Aici nu se pune problema doar de acceptarea succesiunii ci de obtinerea certificatului de mostenitor care are ca efect transmiterea proprietatii de la defunct la succesori. Dumneavoastra ati dezbatut vreodata o succesiune? Cred ca nu. Eu am ceva experienta in acest domeniu. In plus, inainte sa devin avocat am lucrat intr-un notariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire fortata din indiviziune tebbaerty tebbaerty Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un sfat sau cu un punct de pornire pentru urmatoarea problema ? Bunicul impreuna cu bunica detin o casa de la ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar tm67oni tm67oni Buna ziua. Am urmatoarea \"problema\": dupa decesul parintilor au ramas in viata un fiu si doi nepoti ( nepotii fiind copii fratilor ( si ei decedati ) fiului ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 2 parinti matei iuliana matei iuliana buna ziua, ma numesc Iuliana si mai am inca trei frati, mama noastra a decedat in urma cu 14ani si tata nu a vrut sa faca succesiunea. In data de 6 noiembrie ... (vezi toată discuția)