AS DORI SA AFLU DACA PRIMARIA ESTE OBLIGATA SA IMI ACORDE UN SPATIU CU FOLOSINTA GRATUITA LA UN ONG SPECIFICAND CA AM O MINI SECTIE DE CONFECTIE (5 ANGAJATI)
PRIMARIA A VENIT CU MOTIVUL CA SUNT ASOCIATIE CU SCOP LUCRATIV,
DACA PUTETI SA IMI OFERITI O SOLUTIE LEGISLATIVA PENTRU A INSISTA LA EI. VA MULTUMESC
Nu e obligata sa acorde la ong-uri spatii gratuit ci cu plata unei chirii.
Ba mai mult, unele primarii impun la ong-uri (in functie de activitati) si plata taxei pe cladire.
ART. 249 din codul fiscal
.........
(3) Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.
Primaria nu este obligata sa va dea spatiu, cu atat mai putin sa vi-l dea gratuit, cel mult daca erati recunoscuti ca fiind de utilitate publica, prin HG, conform procedurii specifice reglementate de OG 26 / 2000 avea teoretic o obligatie sa va faciliteze spatiu, dar nici atunci in mod gratuit..... Insa refuzul nu poate fi motivat de faptul ca desfasurati si activitati economice... Si este oricum gresit a se afirma ca daca un ONG functionand pe OG 26 ./ 2000 desasoara si activitati economice, ar fi "asociatie cu scop lucrativ". Dar apropo, ce scop declarat statutar are asociatia, de desfasoara ca activitati economice directe productia de confectii? Ca activitatea economica directa trebuie sa fie, conform legii, "in stransa legatura cu scopul asociatiei"...