avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Centrala proprie - platim cheltuieli reparatii parti ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Centrala proprie - platim cheltuieli reparatii parti comune?

Buna ziua,
Avem centrala proprie de apartament, la subsolul blocului s au efectuat lucrari de reparatii si inlocuire a conductelor din subsolul bocului precum si coloanele verticale de apa calda si rece.
Intrebare: suntem obligati sa participam la toate aceste cheltuieli, daca prin spatiul nostru nu mai trec aceste tevi, decat cele de apa rece, adica faptul ca suntem debransati de la termoficare nu ne scuteste de plata acestor reparatii si inlocuiri de conducte?!
Dorim un raspuns legal pentru a nu ajunge in instanta de judecata.
Va multmim anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:00, 15 Octombrie 2013
Aspectul ca dvs ca si proprietar ati inteles sa renuntati la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic nu constituie temei legal pentru a fi exonerat de la plata parti comune
Aspectul ca dvs ati inteles sa renuntati la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic nu are ca si consecinta dezafectarea instalatiilor verticale care tranziteaza proprietatea dvs,instalatii care reprezinta parte comuna
HG nr 1588/2007 Capitolul III

Sectiunea 1 - Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea, repararea si exploatarea condominiilor


Art. 32
(1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
(2) Repartizarea cheltuielilor sau a obligatiilor financiare pe fiecare proprietate individuala revine administratorului, in cadrul contractului incheiat cu reprezentantul asociatiei de proprietari a condominiului. Lista de plata se semneaza de administrator si de un membru al comisiei de cenzori si se aproba de presedinte prin semnatura si aplicarea stampilei asociatiei, persoanele semnatare certificand si raspunzand de corectitudinea listei de plata.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii

Sectiunea 4 - Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate


Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2) Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.

Art. 45
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafatele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar este inscrisa in acordul de asociere. Modificarile asupra cotei-parti indivize se consemneaza in acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

Art. 46
(1) Suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si cota-parte indiviza de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, dupa caz, contractul de vanzare-cumparare, fisa cadastrala, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire si contractul de schimb sau contractul de donatie si/sau cele determinate pe baza de masuratori si inscrise intr-o documentatie cadastrala receptionata de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli schimbare coloane verticale termoficare vladimir1984444 vladimir1984444 Buna ziua, in cazul in care se efectueaza o lucrare de inlocuire a coloanelor verticale de termoficare si apa calda, costul reparatiei ar trebui impartit la ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare? alina_25 alina_25 O cunostiinta are centrala de apartament in un bloc de 20 apartamente in care 10 apartamente au centrala iar celalalte 10 nu au sunt respectiv ... (vezi toată discuția)
Debransare raibadi raibadi 1.Anul trecut m-am debransat de la sistemul centralizat de incalzire,mi-am montat o centrala termica,dupa 4-5 luni s-a reparat conducta de incalzire de la ... (vezi toată discuția)