avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prescriere amenda circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prescriere amenda circulatie

dupa cat timp se prescrie o amenda de circulatie?in 2008 sotul a primit o amenda pentru un accident usor fara victime si a platit amenda dar nu a prezentat chitanta si acum dupa 5 ani sa trezit cu poprire pe salariu de 200 ron ,cand a intrebat de ce i sa aratat o hartie cum ca trebuia sa plateasca aceea amenda si i sa oprit din salariu:sorry:
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 14:05, 17 Octombrie 2013
Termenele de prescriptie ale datoriilor difera in functie de calitatea pe care o are creditorul. In cazul in care creditorul este statul, datoriile se prescriu in termen de 5 ani, in timp ce, in cazul oricaror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.
Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.
Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1,
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.

In ceea ce priveste datoriile catre stat, Codul de Procedura Fiscala este cel care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca
dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani.
Acelasi act normativ stabileste, totodata, ca termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.

In cazul dvs ,daca amenda a fost achitata,nu este vorba despre termen de prescriere ,
titularul debitului putand face dovada platii
tocmai asta e problema ca el a achitat amenda dar nu a mai dus chitanta ca dovada ,si acum dupa 5 ani cam greu de gasit chitanta,lui i s,a explicat ca degeaba a platit daca nu a dus chitanta nu mai stiu exact unde anume trebuia ,e ca si cum nu ar fi platit ,de aceea mi se pare cam ciudat ca dupa 5 ani sa mai figureze ca nu a platit amenda.ce au facut autoritatile in tot acest timp?plata trebuie sa fie undeva inregistrata banuiesc si totusi de ce doar acum s.au trezit ca nu s,a platit amenda?ciudat lucru? adica si eu daca primesc o amenda nu trebuie sa ma grabesc sa o:O platesc ca am timp 5 ani la dispozitie sa o achit???????????:-/:-/
maryag a scris:
i s,a explicat ca degeaba a platit daca nu a dus chitanta nu mai stiu exact unde anume trebuia ,e ca si cum nu ar fi platit ,de aceea mi se pare cam ciudat ca dupa 5 ani sa mai figureze ca nu a platit amenda.ce au facut autoritatile in tot acest timp?

Scrie pe procesul verbal unde trebuia trimisa dovada platii (in original) si anume la politia care a emis pv. Intradevar este o mica tampenie pentru ca scrie ca trebuie trimise atat chitanta cat si pv in original ... si daca nu iti faci copii practic ramai fara posibilitatea de a te apara. In fine ...asta este alta discutie.
De ce dupa atata vreme v-au notificat? Pentru ca s-au intins si ei (cum face toata lumea) la maxim, cat le-a permis termenul. Daca scria in lege ca prescriptia intervine dupa 20 ani, dupa 20 ani vi se trimitea hartia, ca erau ocupati intre timp.
Totusi trebuie sa fiti bucuros ca amenda nu este purtatoare de penalitati si majorari, caci in alte situatii s-au trezit oamenii ca pentru 100 lei impozit, dupa 5 ani aveau de platit 1000 lei, asa ca ... virgula, cautati chitanta.
Daca deja i s-a retunut din salariu e tardiv sa mai faca ceva.Suma e mica, prin instanta cheltuiti mai mult decat amenda.
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
avvalentina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriere amenzi circulatie la sectia financiara doru58 doru58 Am solicitat la Sectia Financiara Sector 5, eliberarea unui Certificat Fiscal, pentru a putea vinde un apartament, ca urmare a decesului sotiei si a ... (vezi toată discuția)
Amenzi circulatie : 2009 /20012 Roxana-POPA Roxana-POPA Buna ziua, Am primit o instiintare prin posta cum ca as avea neplatite 2 amenzi. Una din 2009 si una din 2012. Nu-mi amintesc clar de ele. ( unde le-am ... (vezi toată discuția)