avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzi circulatie : 2009 /20012
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzi circulatie : 2009 /20012

Buna ziua,
Am primit o instiintare prin posta cum ca as avea neplatite 2 amenzi. Una din 2009 si una din 2012. Nu-mi amintesc clar de ele. ( unde le-am platit, si nici nu detin dovada platii).

De unde pot face rost de mai multe informatii despre cele doua amenzi? Cat sunt obligat sa pastrez dovada platii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 20:51, 13 Noiembrie 2017
Puteti merge taxe si pozite la serviciul amenzi si puteti capata copie dupva PV de contraventie pentru care trebuie sa platiti amenda.
E bine sa pastrati dovada platii amenzii cel putin 5 ani. Dupa aceasta perioada amenda se prescrie dar insa numai daca nu ati mai fost notificat asupara datoriei. Amenda din 2009 ar trebui sa fie deja prescrisa daca desigur nu ati mai fost notificata despre restanta respectiva.

Codul de Procedură Fiscală, stipulează la CAPITOLUL VII, ART. 215: (1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept. (2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale. Or, amenzile de circulație fiind amenzi contravenționale, ele se prescriu la împlinirea termenului de 5 ani, de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amenda. De exemplu, dacă ai primit amenda la data de 2 august 2013, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2019. Dar, atenţie! Dacă între timp eşti notificat în scris, o dată sau de mai multe ori, să plăteşti amenda, atunci termenul de prescripţie de 5 ani se calculează de la data ultimei notificări, şi nu de la data aplicării amenzii. Deci, prin notificări repetate, termenul de prescripţie poate fi, practic, prelungit la infinit. Pe de altă parte, dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripţie, acesta este obligat să înceteze procedura de emitere a titlului de creanţă fiscală.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Buna ziua,

Va multumesc foarte mult pentru raspuns. A fost extrem de util. Am procedat cum m-ati sfatuit si am aflat despre ce amenzi este vorba. Ambele au fost platit insa in continuare nu am dovada lor. Exista vreo posibilitate sa fac rost de o copie? Catre ce insitutie as putea sa ma adresez?

Va multumesc
Mai rețineți unde ati platit amenzile? De acolo ar trebui să solicitați duplicatul chitantelor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi de circulație neplatite se prescriu? IuliaDum IuliaDum Buna ziua Acum aproape 10 ani am lovit cu masina un stalp iar politita mi-a dat o amenda de 250 de lei,nu am achitat-o si azi am primit înștiințare de ... (vezi toată discuția)
Amenzi utilizator@ utilizator@ Buna seara In anul 2013 am primit o amenda judiciara pentru...neglijenta cu actele. A fost un dosar penal in care am fost citat ca martor. S a inchis dosarul ... (vezi toată discuția)
Amenda theli theli Buna ziua ! As dori sa va intreb dupa cat timp se prescrie o amenda. Am fost notificat de existenta a doua amenzi ( din 2008 si 2009 ). (vezi toată discuția)