avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Contract impus- reziliere contract viciu de ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Contract impus- reziliere contract viciu de consimtamant

Buna seara, Doresc sa aflu daca in urma semnarii unui contract de vanzare-cumparare cumparatorul se poate razgandi . Pun aceasta intrebare deoarece mama mea a fost la o vizionare zepter si a semnat un contract de cumpararea unui produs iar cand s-a dus urmatoarea zi sa le spuna ca nu-l mai doreste I s-a comunicat ca in cazul acesta va trebui sa plateasca contravaloarea a 30% din pretul produsului, conform celor stipulate in contract. A fost sfatuita sa achite mai bine prima transa dintr-un total de 24. Deci mama urmeaza sa plateasca produsul timp de 2 ani dupa care asteapta inca 28 de zile pt. ai fi livrat. Doresc sa stiu daca legal mama avea dreptul sa rezilieze contractul pt. produsul pe care datorita varstei inaintate nu se stie daca va ajunge sa-l foloseasca.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:04, 17 Octombrie 2013
Are / avea dreptul sa denunte contractul in termen de 7 zile de la semnare.
Daca au trecut cele 7 zile de cand a semnat dar nu mai mult de 60 de zile lucratoare , verificati contractul sa vedeti ce scrie in el la clauzele de reziliere. Trebuie sa fie scrise explicit conf. dispozitiilor din Ordonanta nr. 106/1999 rep. in 2008 privind contractele incheiate in afara spatiilor comerciale.
In caz ca va incadrati in termene si contractul este redactat defectuos faceti o notificare de denuntare unilaterala.

Art.9
(1) Consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul, in termen de 7 zile lucratoare, care incepe sa curga:
a) de la data incheierii contractului, daca aceasta este concomitenta cu data livrarii produsului;
b) de la data incheierii contractului de prestari servicii;
c) de la data primirii produsului de catre consumator, daca livrarea a fost efectuata dupa data incheierii contractului.
(2) Partile pot stipula in contract un termen mai mare decât cel prevazut la alin. (1), daca considera necesar.
(3) Pentru a-si exercita dreptul de denuntare unilaterala, consumatorul trebuie sa anunte comerciantul, in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, data expedierii acesteia trebuind sa se incadreze in termenul prevazut in contract. Anuntarea comerciantului exonereaza consumatorul de orice obligatie, cu exceptia celei de a inapoia comerciantului produsele livrate, contractul considerându-se desfiintat.
Art.10
Daca comerciantul a omis sa informeze consumatorul despre dreptul de denuntare sau daca informatia a fost incompleta ori gresita, astfel incât nu ar permite exercitarea unui asemenea drept, termenul prevazut la art. 9 se prelungeste cu 60 de zile lucratoare.

Poate ajuta si faptul ca nu a platit inca nimic si nici nu a primit produsul:
Art.14
In cazul in care consumatorul nu a efectuat nicio plata si nici nu a primit produsul sau nu i s-a prestat serviciul conform contractului, exercitarea dreptului de denuntare a contractului de catre consumator dezleaga ambele parti de orice obligatie.

Daca a depasit termenele scrise mai sus si nu vor sa rezilieze contractul faceti reclamatie la ANPC intemeiata pe acest art. 14. Important e sa ii notificati si sa steptati raspunsul de la ei, sa vedeti ce va raspund. Cititi ordonanta, o sa va ajute sa intelegeti care va sunt drepturile.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
Ares-3, moderator
Va multumesc frumos
Sa va fie de folos.
Poate reusiti sa va faceti timp sa ne spuneti cum v-ati descurcat cu ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare contract vanzare cumparare incheiat in afara spatiilor comerciale alexandra_kawa alexandra_kawa Parintii mei au incheiat din ignoranta un contract de vanzare cumparare in afara spatiilor comerciale. Nu am dat bani, nici nu am primit produsul si dorim sa ... (vezi toată discuția)
Returnare produs f. scump achizitionat (din ignoranta) baimareanul baimareanul Buna ziua. In urma cu mai multe zile (mai mult de 10), mama mea a achizitionat de la un reprezentant al unei [b]firme (posibil[/b][b] gen M-L-M)[/b] un ... (vezi toată discuția)
Contract la distanta Mihaela Enache Mihaela Enache Am facut greseala sa cumpar un produs de pe un site de electrocasnice. Am primit un produs cu vicii serioase. E vorba de un aparat de masaj de tipul relax and ... (vezi toată discuția)