avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Statutul viitoarei sotii, in casa in care sta si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Statutul viitoarei sotii, in casa in care sta si fosta sotie

Buna ziua , sunt in divort , am o casa in rate cu sotia si partajul l-am facut deja la notar , sotia semnand la notar o conventie prin care imi cedeaza partea ei de casa , eu devenind astfel nud proprietar , dar ea mentinand o clauza de drept de habitatie pe 12 ani , pana copiii devin majori . Ma intereseaza ce drepturi ar avea viitoarea mea sotie in aceasta casa in viitorul apropiat si daca exista vreo cale juridica de retractare ,de contestare sau anulare a acestui act de donatie benevola de catre fosta sotie .
Cel mai recent răspuns: ursu67 , utilizator 17:47, 14 Februarie 2014
... cum puteati sa faceti partajul la notar, daca nu s-a pronuntat divortul ?!?!!?

cred ca altceva s-a facut la notar, si nu partajul bunurilor comune!
Se poate face de comun acord , de vreme ce s-a acceptat de catre doi notari diferiti , nu doar de unul . Probabil , conform noului cod de procedura civila , dealtfel si divortul fiind de comun acord .
Nu v-a donat daca ziceti ca ati facut partaj ( poate fi facut partajul si in timpul casatoriei), ci ati impartit un bun dupa cum v-ati inteles.
Amanta (fiind casatorit inca asta e )nu are niciun drept in casa. Si dvs si amanta veti putea locui in cssa dupa 12 ani.

Din moment ce dv urmeaza sa platiti rate la casa, aveti cam urmatoarele variante referitor la viitoarea dv sotie:
1. daca veti ajunge la divort si cu ea, va avea un drept de creanta aspura ratelor pe care le veti achita in timpul viitoarei casnicii.
2. daca veti trai fericiti pana la adanci batraneti, timp in care veti achita si datoria la banca, dar dv veti deceda primul, sotia supravietuitoare va mosteni 1/4 din casa, restul se va imparti intre copiii dv.
3. daca dv veti deceda dar datoria nu va fi achitata, va mosteni si 1/4 din datoria ramasa de achitat
4. in timpul viitoarei casnicii, achitati creditul pentru casa, vindeti casa, nimeni nu va mosteni nimic.
Care este scopul pentru care va intereseaza aceste lucruri? va e teama ca fosta sotie sa retracteze ceva? Va e teama ca viitoarea sotie sa vrea ceva? Vreti sa dati ceva vreuneia dintre ele? Vreti sa va mutati inapoi in casa?
Scopul este determinant pentru ca sa va indrumam.

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort danyboldea danyboldea Am o cunostinta care a divortat si lucreaza in strainatate. Are 2 copilasi si au de impartit un apartament. Apartamentul e cumparat inainte sa divorteze cu ... (vezi toată discuția)
Donatie intre (viitori) soti wazz wazz Buna ziua, Sunt divortat, am doi copii majori, studenti, din o casatorie anterioara, si un apartament 3 camere donat(pana in momentul de fata, nepartajat ... (vezi toată discuția)
Partajul in caz de divort alexa42 alexa42 Buna ziua am si eu o intrebare .Intentionez sa divortez de sotul meu pe motiv de certuri extreme si neintelegere.Casa in care locuiesc eu si sotul meu e ... (vezi toată discuția)