avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Respingere plata daune intr-un proces castigat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Respingere plata daune intr-un proces castigat

Am avut un contract cu o firma pentru realizarea unei documentatii necesare obtinerii unei autorizatii de construire (AC). Aceasta AC trebuia sa permita efectuarea unor modificari la o casa in curs de construire. Firma nu a respectat contractul, documenatia a fost incompleta si incorecta. Din acest motiv, in lipsa AC, lucrarile de construire au fost blocate, prin sistare de lucrari, pe o perioada de aproape 2 ani de zile, pina am reusit sa refac documentatia cu o alta firma.
Am dat firma in judecata si am cistigat urmatoarele:
- rezoluitionarea contractului
- obligatia firmei de a returna plata sumei de bani achitata pentru lucarile "efecuate" (documentatia)
- cheluieli de judecata.

In schimb instanta mi-a respins solicitarea de a obliga firma sa plateasca daune pentru cei doi ani cit lucarile au fost blocate.
Am o nedumerire: poate modul cum am justificat si cuantificat daunele sa fie cauza acestei respingeri. Mai precis, pentru a cunatifica daunele am argumentat, cu documente, ca in cei doi ani casa trebuia sa fie gata. In consecinta am arata , conform devizului, suma care a fost blocata si la acesta suma am calculat dobinda legala cuvenita. Argumentul judecatorului a fost urmatorul: "instanta retine ca potrivit art. 1088 al.1 Cc si art. 1, art 2 din OG 9/2000 doar obligatiile banesti sint producatoare de dobinda legala, deci parata ar datora dobanda legala daca nu si-ar fi indeplinit obligatia de plata a valorilor lucrarilor, ori parata nu are obligatia de a plati valoarea acestor lucrare[...] Faptul ca lucrarile nu au putut continua din cauza neindeplinirii obligatiilor de catre parata nu da dreptul reclamantului de a pretinde dobinda legala aferenta valorii lucrarilor realizate pina la data sistarii (sic)"

Intrebari:
- e clar ca un prejudiciu exista - blocarea lucarilor de construire pe o perioada de 2 anisi deci nu au mai produs beneficii obligind fiul meu sa locuiasca cu chirie etc.- dar a fost gresit cuantificat, apelind la dobinda fondurilor (valoarea locuintei) blocate . Cum ar trebui cuantificat?
- daca ar exista un alt mod de cuantificare al prejudiciului mai este posibil sa fie solicitat acoperirea lui in recurs, sau este tardiv?
Cel mai recent răspuns: ion minca , utilizator 00:43, 17 Octombrie 2013
Probabil ar fi trebuit sa argumentati prin faptul ca in perioada respectiva nu ati putut beneficia de locuinta si ati fost nevoit sa stati in chirie (si eventual sa prezentati un contract de inchiriere).
Stimat forumist,

Nu puteți schimba obiectul cererii în recurs. Puteți, însă, introduce o altă acțiune în care să solicitați prejudiciul neacoperit.

Cu stimă.
medieribucuresti a scris:

Probabil ar fi trebuit sa argumentati prin faptul ca in perioada respectiva nu ati putut beneficia de locuinta si ati fost nevoit sa stati in chirie (si eventual sa prezentati un contract de inchiriere).


Asa era natural, dar nu stau cu chirie iar fiul meu, care urma sa fie principalul beneficiar al locuintei sta cu familia sa (are si un copil) intr-o garsoniera cumparata.
Deci prejudiciul exista - ne-a blocat construirea locuintei noi pentru 2 ani, si implicit a blocat doua familii: ambele locuinte trebuiau sa fie vindute si sa ne mutam in locuinta noua etc. Dar cum sa cuantific acest prejudiciu? Sa echivalez cu chiria care se plateste in medie la o casa pentru 2 ani, se poate admite asa ceva, sau iar vor fi gasite argumente juridice de respingere?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
ion minca, utilizator
Nu pierdeti timp prin instante cerand daune, pentru ca va fi foarte greu sa le obtineti. Instanta decide plata daunelor reale produse si care nu puteau fi evitate de catre cel care a suferit prejuduciul. Tinand cont ca firma careia ii cereti daune este o firma de proiectare si nu de constructie, dumneavoastra puteati oricand in acest interval de timp sa schimbati proiectantul si sa efectuati lucrarile. Procesul pe care l-ati facut acum trebuia facut acum 2 ani cand ati constatat neseriozitatea firmei de proiectare. V-am facut aceasta prezentare, pentru a va face sa intelegeti ca va fi tare greu sa demonstrati in instanta ca nu puteati evita aceste pierderi.
andreigrigoriu a scris:

Stimat forumist,

Nu puteți schimba obiectul cererii în recurs. Puteți, însă, introduce o altă acțiune în care să solicitați prejudiciul neacoperit.

Cu stimă.


Nu cred ca e vorba de a "schimba obiectul cererii în recurs" caci se mentine solicitarea de recuperare a prejudiciului dar se schimba numai modul de cuantificare a acestui prejudiciu.
Este corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare prejudiciu hot_oliviu hot_oliviu Sint in proces cu o firma de proiectare. Aceasta trebuia sa-mi realizeze un proiect de modificare pentru o casa in curs de constructie. Nu l-a facut si efectul ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor pentru interpretarea corectă a unei spețe. simona.calentir simona.calentir Salutări (...la ceas târziu în noapte)! Rog ajutor pentru interpretarea corectă a unei spețe. Societatea X SRL, cu obiect de activitate în domeniul ... (vezi toată discuția)
Pot demola o constructie dupa obtinerea autorizatiei de construire pe locul constructiei vechi? hyundaipet hyundaipet Am o constructie veche si pe acelasi loc vreau sa edific o alta constructie noua. Am obtinut Autorizatia de demolare si in ca nu am demolat-o. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)