avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea contractului de munca

ce articol din codul muncii este cel mai potrivit pentru a desface contractul unei persoane de fff rea credinta care m-a furat si mi-a creat f multe probleme ,care sa-i avertizeze pe urmatorii eventuali angajatori de obiceiurile acesteia,
va multumesc tuturor

ps- stiu ca exista chiar posibilitatea de a nu se mai putea angaja pentru o anumita perioada,merci!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:55, 27 Martie 2009
Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca este prevazuta de art 264 alin.1 lit.f , coroborata cu prevederile art.61 lit. a Codul muncii
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2009
Sorin Susca, Consilier juridic
1. Oricum i-ati inceta CIM unui salariat nu puteti sa-i luati dreptul de a munci, daca nu la dvs. atunci in alta parte.
Din Codul muncii:
Art. 3. - (1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

2. Puteti sa-l concediati cu art.61 lit.a) din Codul muncii, dar cu respectarea dispozitiilor art.263-268 din Codul muncii.
Pentru avertizarea viitorilor angajatori, daca acestia vor cere recomandare de la fostul loc de munca o veti da "corespunzator" cu comportamentul sau in unutatea dvs.
Daca il concediati in baza art 65 lit a) din codul muncii sa aveti mare grija la respectarea procedurii cercetarii disciplinare. Sa aplicati atat dispozitiile codului muncii cat si ale contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. Angajatul are dreptul sa conteste decizia de sanctionare disciplinara la Tribunal in termen de 30 de zile de la comunicare. Si daca nu respectati prevederile legale privind sanctionarea disciplinara s-ar putea sa obtina anularea respectivei decizii si sa fiti obligat sa-l reintegrati in munca, dar si sa-i platiti pentru perioada de cand i s-a desfacut CIM pana la reangajare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare fortata oanap28 oanap28 Buna dimineata! As dori sa stiu ce se poate intampla in cazul in care refuz delegarea pentru 60 de zile la 300 km distanta de domiciliu? Mentionez ca in CIM ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Cat de grav este incheierea contractului de munca,indisciplina cu litera a Ely38 Ely38 As dori sa stiu cat de grav este incheierea contractului de munca cu indisciplina si litera A.O sa-mi daunze viitorului loc de munca? (vezi toată discuția)