avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Tatal meu are o casa cumparata acum 40 ani impreuna cu mama mea...Acum 18 ani ei au divortat si el sa recasatorit de circa 16 ani....Intrebarea mea este cui revine casa in cazul decesului tatalui meu...Suntem 2 frati ca mostenitori...trebuie sa impartim si cu actuala sotie sau este un bun dobandit inainte de casatoria cu ea si ea nu primeste nimic?va multumesc...astept raspuns...
Trebuie sa impartitit si cu actuala sotie cota parte ce ii revine din imobil. Sotul supravietuitor are vocatie la mostenire si vine in concurs cu descendentii defunctului.
IAR DACA TATAL MEU AR FACE UN TESTAMENT IN CARE NE LASA NOUA COPIILOR TOTUL EA MAI POATE PRIMI CEVA?Sau daca exista alta solutie in care casa sa ne ramna noua copiilor in conditile in care ea nu a contrinuit cu nimic la casa aceea..va multumesc...
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
claudiu71, utilizator
Interventie moderator

Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule, Scrierea cu majuscule se poate interpreta ca un limba agresiv, nepoliticos.

Revenind la problema dvs, indiferent daca va lasa sau nu testament, sotia supravietuitoare ca si dvs copii este mostenitor rezervatar si are o cota de rezerva succesorala prevazuta de lege de care nu poate dispune nici testatorul. In acest caz daca ar exista un testament facut de tatal dvs, sotia acestuia ar putea cere reductiounea acestui testament pt cota de rezerva ce i se incalca si care ar fi in acest caz de 1/16 din imobil. caci dansa ar avea drept legal la cota de 1/4 din 1/2 adica 1/8, rezerva acesteia ar veni jumatate din 1/8 adica 1/16 din apartament.Restul cotei de 1/2 apartine mamaei dvs daca nu s a facut partajul. daca s a facut partajul si imobilul a revenit intreg tatalui dvs atunci o sa aiba rezerva de 1/8.
multumesc frumos pt raspuns
o ultima intrebare va rog...deci actuala sotie primeste 1/4 din 1/2 mama mea primeste 1/2 pt ca nu a facut partajul...iar noi cei 2 copii cat ne revine ca pur si simplu nu ma pricep....:)merci mult pt rasp...

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)