avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz administratie de a lua in calcul apometrele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz administratie de a lua in calcul apometrele individuale de apartament

Locuiesc intr-un bloc care este contorizat la toate apartamentele de peste 5 ani numai ca dupa ce au fost instalate pe banii locatarilor s-a observat ca sunt diferente foarte mari intre inregistrarile contuarelor individuale si contuarul blocului. S-a hotarat atunci sa se renunte la plata individuala si sa se plateasca la pausal fara sa se faca cea mai mica incercare de a descoperii de unde vin pierderile.
Asa am ajuns acum sa platim o familie de trei persoane, mama, tata si copil in varsta de 5 ani, 225 de lei pe luna vara cheltuieli apa rece+apa calda in conditiile in care avem si casa la iesirea din Bucuresti si vara stam mai mult pe acolo dar trecem si pe la apartament din varii motive, motiv pentru care am solicitat scoaterea de la intretinere in functie de cum considera ei just, si au considerat justetea sa ne scoata total pe iulie, pe august, in conditiile in care am locuit doar 6 zile ne-au pus la intretinere.
Inca de anul trecut am solicitat in scris contorizarea, nu mi s-a raspuns in scris ci doar verbal cu aceleasi argumente: diferente intre consumul apometrelor individuale si apometrul blocului. In concluzie timp de 5 ani(de atunci stam noi in acest bloc) conducerea noastra nu a considerat necesar sa descopere de unde vin diferentele).
De acum doua luni am inceput din nou demersurile solicitand in scris contorizarea. Rezultatul a fost o solicitare catre Apa Nova sa citeasca contuarul si atat, o ignorare totala fata de mine si ultima replica a presedintei catre mine a fost sa ii trimit solicitarile prin posta cu confirmare de primire, ca refuza sa primeasca orice cerere altfel decat in acest mod. Am lasat in cutia administratorului pe data de 03.10.2013 cerere cu specificatia sa imi dea numar de inregistrare si pana astazi nu am primit nimic.
Mentionez ca ieri s-a afisat consumul pentru luna septembrie, avem de platit 180 de lei apa calda + apa rece adica 16.91 metri apa rece si 6,71 metrii apa calda, in conditiile in care noi am consumat 5.86 metrii cubi apa rece si 2.39 metrii apa calda.Consumul total pe bloc in care locuim 55 de persone + Frizerie + un spatiu comercial acum inactiv)este de 325 metrii cubi de apa rece si 125 metrii cubi apa calda.

- La parterul blocului sunt doua spatii comerciale dintre care unul este foarte activ, frizerie pentru copii cu un trafic de peste 50 de clienti pe zi plus un numar de, estimez eu, 10 angajati zilnic. Ei sunt bransati la contuarul nostru de apa rece si ei platesc conform contuar propriu nu la pausal ca si noi. Ceea ce ma revolta pe mine cumplit, este faptul ca ei platesc apa rece mai putin decat noi trei persoane. Nu cred ca este normal. Am intrebat administratia daca frizeria are contuarul metrologizat in ultimii ani si mi-au spus ca nu, dar ca ei atat consuma si atata platesc. Adica cam 25 de metrii cubi pe luna cam cat platim si noi trei persoane.

Acesta este contextul, scuze pentru detaliere dar am vrut sa va faceti o imagine de ansamblu

Va rog sa imi spuneti:
- Daca am contuare in apartament, noi, metrologizate, administratia este obligata sa mi le ia in calcul fara sa fie necesar acordul a 50 + 1 dintre locatari?
- Daca adunarea hotaraste ca nu vrea plata individuala ci la pausal, trebuie sa platesc si eu ca ei?
- Daca tin cont de un singur apometru, cel de la frizerie, cum pot sa ii determin sa tina cont si de al nostru?

Va multumesc,

Cu respect!

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:28, 21 Octombrie 2013
Cred ca doar un proces ar lamuri situatia insa e bine sa fiti foarte bine informat mai inainte.
Dreptate ati avea deoarece totul pare legal.
Multumesc mult pentru raspuns dar este mult prea razboinic asa de la inceput. As vrea sa trec mai inainte prin niste pasi si daca acesti pasi nu vor aduce rezultate in mod cert singura solutie ramane instanta. Nu imi dau seama inca, desi eu cred ca am dreptate, daca legile sunt de partea mea, in special legile care reglementeaza relatiile asociatiilor de proprietari
Cine a hotarat atunci in urma cu 5 ani sa nu se mai tina seama de indicatiile apometrelor din apartamente ?. Administratora , Comitetul Executiv , Presedintele , Adunarea generala a proprietarilor ?. Nu mai sunt luate in evidenta asociatie nici apometrele tuturor vecinilor sau numai cele care va apartin in apartament ?.
Buna ziua,

Nu stiu sa va spun cine a hotarat pentru ca in acel moment noi nu locuiam in acest apartament, locuim din 01.12.2008 si la aceea data deja nu se mai tinea cont de consumurile individuale. Presupun ca aceasta hotarare s-a luat in cadrul unei Adunari generale.
Toate apartamentele platesc pausal mai putin frizeria care plateste conform apometru propriu.
Este bine ca doriti o rezolvare mai pasnica a conflictului. Asa este normal, dar de o anumita normalitate trebuie sa tina connt si cond. as. prop.
De aceea, dvs. trebuie sa va consultati si alti vecini din bloc, nemultumiti ca si dvs. de acest mod de repartizare a costurilor si sa incercati impreuna o abordare a com. executiv al as. prop. Aceste discutii se poarta de obicei in AG a proprietarilor - nu stiu daca as. prop. are mai multe blocuri, dar oricum ar fi, tot acolo este locul acestor discutii. Personal mi se pare ca proprietarii au cedat prea usor la repartizarea costurilor cu „apele” prin apometre, ca, chipurile, diferentele intre contotul general si suma consumurilor declarate de proprietari sunt prea mari. mari, mari, dar cat de mari? Si mai important, cum se repartizeaza aceste diferente? Aveti un regulament in acest sens?
Apoi, sa stiti ca mai banuiesc si agentii economici de la parter. Daca as fi in locul dvs. as propune conducerii as. prop. sa se monteze cate un apometru pentru fiecare agent economic in parte, numai asa sa se faca o comparatie intre consumul declarat de ei si consumul inregistrat in subsol. V-as atrage atentia ca acei agenti economici au mai multe posibilitati (locuri) pe unde se pot bransa la reteaua de apa a blocului. Adica au montat un apometru la baie, dar consuma, necontorizat pe tronsonul de la bucatarie sau baia de serviciu. Acest lucru trebuie verificat de un instalator serios, impreuna cu un membru al com. executiv (corect).
Daca o sa se treaca pe activitatea normala de repartizare a costurilor, va propun sa solicitati o verificare metrologica a tuturor apometrelor, indepartarea tuturor surselor de pierderi din subsol, precum si a instalatiilor interioare, verificarea si sigilarea in instalatie a apometrelor.
Sunt mai multe solutii, noi aici pe forum le-am tot discutat, asa ca poate mai consultati postarile noastre.
As. prop. trebuie sa incheie cu agentii economici arondati o Conventie privind modul de decontare a utilitatilor si serviciilor prestate prin as. prop., nu ca pentru acestia decontarea se face prin apometre, iar dvs, ceilalti proprietari, in mod pausal...

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli apa fara apometru AthenAzcv AthenAzcv Buna, Problema mea sta in felul urmator, eu locuiesc in singurul apartament din bloc care nu are instalat apometre pt apa rece, doar la apa calda (toti ... (vezi toată discuția)