avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Depasirea numarului de salariati la microintreprindere
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Depasirea numarului de salariati la microintreprindere

Buna ziua!
Un SRL infiintat in aug 2013 este micro la infiintare, depune declaratii trimestrial.
In aug are 5 angajati, in septembrie sunt 19.
Se considera ca de la ultima angajare din sept s-a depasit nr. de salariati pentru micro (max 9) si devine intreprindere mica? De atunci decurge termenul de 30 de zile pentru depunerea Declaratiei 010? Se depune declaratie de mentiuni si se modifica la punctul 6 "Impozit pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor"?

De asemenea, o intreprindere mica isi depune toate declaratiile lunar si plateste impozit pe profit. Este corect?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 13:50, 17 Octombrie 2013
Buna ziua,

O microintreprindere devine platitoare de impozit pe profit in timpul anului numai in conditiile depasirii ciferi de afaceri. Celelalte conditii se verifica la sfarsitul anului.
In cazul in care la sfarsitul anului, conditia privind salariatii nu mai este indeplinita, in 30 de zile calculate de la 31.12.2013, depuneti declaratia 010 cu schimbarea sistemului de impozitare.
In ce priveste depunerea declaratiilor, veti pastra acelas regim pana la sfarsitul anului, urmand ca de la 01.01.2014, se depuneti declaratiile lunar potrivit art. 296^19 alineatele 1^3 si 1^4 din CF:
(1^3) Numărul mediu de salariaţi se calculează ca medie aritmetică a numărului de salariaţi din declaraţiile prevăzute la alin. (1) depuse pentru fiecare lună din anul anterior.
(1^4) Pentru persoanele şi entităţile prevăzute la alin. (1^1), venitul total se stabileşte pe baza informaţiilor din situaţiile financiare ale anului anterior.

Potrivit art.55, alineatul 58, alineatul 2, litera b din CF, persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv depun decalatiile trimestrial.

Numai bine

Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere de la trimestrial la lunar (d112) alexa_axy alexa_axy Buna ziua, In momentul in care m-am infiintat (ianuarie 2014) si am avut primul salariat am ales sa depun declaratii trimestriale (declaraţia privind ... (vezi toată discuția)
termen-limita 25 septembrie pentru optiunea de depunere lunara a declaratiei 112  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu Modelul declaratiei 112 a fost reglementat si aprobat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. ANAF a stabilit astfel cum va fi continutul formularului ... (vezi toată discuția)
Angajatori cu 2 salariati (conventii ) sanda65 sanda65 In anu 2011 s-a trecut la plata impozitului si taxele sociale trimestrial pentru angajatori cu pana la 2 angajati, tot asa si declaratia 112. Asa am procedat ... (vezi toată discuția)