Am un extras de carte funciara din anul 2005 pe niste pamant pe numele bunicului decedat. Nu am facut cerere pentru ca nu am stiut de existenta acestuia . In acest extras scrie ca pamantul este scutit de expropriere.Nu stiu ce inseamna.
Jumatate de pamant este a fratelui bunicului care a luat partea lui de pamant.Doresc sa stiu daca fratele bunicului a facut cerere si si-a luat bucata de pamant ( deci a facut cerere pentru pamantul comun ) daca pot si eu apela la instanta sa -mi pot recupera bucata de pamant.Doresc tare mult sa recuperez acest pamant care oricum ramane .... nu stiu cui....
Exproprierea este trecerea unui bun din proprietatea privata a unei persoane in proprietatea statului numai pentru un motiv de utilitate publica (ex.: contruirea de drumuri) si cu acordarea unei despagubiri la valoarea bunului respectiv. Faptul ca terenul este scutit de exproprire inseamna ca statul nu il poate prelua prin expropriere.
Pentru a va raspunde la cealalta intrebare doresc stiu daca unchiul dumneavoastra a solicitat cumva reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului si daca da cand anume. In cazul in care a solicitat reconstituirea, dumneavostra aveti dreptul la ceea ce ar fi revenit bunicului daca ar fi fost in viata.
In cazul in care bunicul era deja proprietar al terenului, dumneavostra trebuie sa solicitati deschiderea procedurii succesorale la notarul public si sa dobanditi astfel proprietatea terenului.
De asemenea, daca doriti sa stiti situatia actuala a terenului puteti solicita aceste informatii la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cerand un extras de informare.