avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expert in proces
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expert in proces

buna ziua! am un proces de partaj si a fost numit un expert acum 5 termene.
problema este ca desi am achitat 1500lei, onorariu de expert, acesta a gresit multe aspecte in expertiza, motiv pt care si instanta mi-a acceptat obiectiunile la expertiza.
din momentul in care judecatorul i-a comunicat ca trebuie sa refaca expertiza, au trecut 3 termene si expertul nu a facut absolut nimic. judecatorul l-a si amendat si chiar si asa, expertul refuza sa refaca expertiza si nu raspunde la telefon.
ce putem sa facem acum? putem cere inlocuirea expertului? daca cerem inlocuirea expertului, o sa trebuiasca sa platim alt onorariu pt noul expert?

cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 08:35, 17 Decembrie 2013
Pai logic, de ce un expert ar lucra mocca iar altul care n-a lucrat sa fie recompensat? Solicitati-i restituirea intai pe cale amiabila apoi civila daca nu intelege si sesizati si corpul expertilor din care face parte despre "activitatea" acestuia.
am platit onorariul in contul corpului expertilor, i-au intrat lui banii deja? nu putem cere inlocuirea lui iar chestia cu plata sa rezolve corpul expertilor?
Daca instanta nu a acceptat raportul de expertiza deja intocmit, nu a comunicat nici la Biroul local pentru expertiza tehnica judiciara ca poate face plata expertului pentru dosarul respectiv. Deci expertul nu si-a incasat onorariul.
In mod normal, la termenul de judecata, expertul trebuie sa depuna in scris motivul pentru care nu a definitivat raportul de expertiza. Pot fi cauze diverse: expertul este bolnav (trebuie sa depuna copie dupa certificatul medical), expertul este plecat din tara (trebuie sa depuna documente in acest sens - copie bilet avion, delegatie, etc.), expertul nu a avut timp sa efectueze completarile (are prea multe dosare in care este desemnat de catre instante din tara, sa efectueze expertiza tehnica), etc.
Care este motivul pentru care expertul refuza sa refaca expertiza ? Instanta poate aplica expertului si alte amenzi judiciare, dar poate decide ca expertul sa fie adus de organele de ordine in fata instantei pentru a explica motivul pentru care nu a definitivat expertiza.
Puteti cere instantei inlocuirea expertului/ efectuarea unei contraexpertize.
In primul caz, daca se aproba, instanta va trebui sa mentioneze o suma din onorariul provizoriu deja platit, care se cuvine expertului pentru activitatea desfasurata si sa stabileasca pe langa suma ramasa din onorariul initial, o suma de completare pentru noul expert, care va trebui sa raspunda documentat la observatiile dvs. depuse la primul raport de expertiza.
In al 2-lea caz (desi nu cred ca se va aproba in aceasta faza o contraexpertiza), instanta poate accepta ca expertul initial sa incaseze onorariul provizoriu, inclusiv cheltuielile efectuate pentru expertiza si sa stabileasca pentru noul expert obiective noi si un alt onorariu provizoriu. Instanta va instiinta in acest caz partea care are de platit onorariul.
Intre timp am vazut o noua postare a initiatorului discutiei. Daca ati virat banii in contul corpului expertilor si nu in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, asa cum a hotarat instanta de judecata si cum prevede OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind activitatea de expertiza tehnica judiciara, art.17 al.(2), atunci expertul are motiv serios sa nu depuna completarile la raportul de expertiza si sa i se anuleze de catre instanta de judecata amenda judiciara aplicata.
Corpul expertilor evaluatori este o asociatie profesionala care nu are atributii in sensul aplicarii de sanctiuni membrilor asociatiei.
Expertul tehnic judiciar nu este obligatoriu membru al respectivului corp al expertilor evaluatori.
Expertul raspunde strict la obiectivele fixate de instanta prin sedinta publica.
Daca instanta a acceptat obiectiuni la raportul de expertiza acest lucru nu inseamna ca nu a arspuns obiectivelor impuse de catre instanta.
Expertul numit nu are numai acea expertiza de efectuat, mai are si alte cauze ce trebuie sa isi urmeze fluxul cronologic.
Expertul nu face minca voluntara, el trebuie platit pentru munca sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, reducere valoare expertiza ctanta ctanta buna ziua mi sa facut expertiza la imobil,dar garajul,si gardul au sumele pe care nu fac cat scrie expertul,ce pot sa fac,fara sa mai platesc alta ... (vezi toată discuția)
Expertiza constructii ContSters344547 ContSters344547 Intr-un proces de partaj s-a dispus efectuarea unei expertize in constructii si o parte face obiectiuni in repetate randuri la care expertul raspunde in 2 ... (vezi toată discuția)
Apel si refacerea expertizelor ContSters355039 ContSters355039 Doua intrebari : 1. la refacerea expertizelor in urma unui apec , acestea trb platite ? 2.se platesc numai de catre cel care introduce apelul ? (vezi toată discuția)