Stimat forumist,
Nu se poate analiza în trei cuvinte un ciclu întreg ciclu procesual pentru a se aprecia profesionist dacă v-au fost încălcate drepturi protejate de Convenția Europeană.
Totuși, în legătură cu cazul dvs, ar trebui să aveți în vedere următoarele -
1. Ceea ce afirmați dvs în legătură cu faptul că nu
s-a judecat corect si aveam dreptul la o judecata dreapta este foarte generic descris și mă tem că dvs doriți de la CEDO ce aceasta nu vă poate oferi - o judecată de tip recurs european. Acest lucru nu poate fi, însă, admisibil la CEDO, aceasta putând constata, exclusiv, încălcări ale drepturilor protejate de Convenție.
2. Totuși, dacă afirmați punctual judecarea în contestație de către judecătorii recursului, ca inechitate a procedurii, răspunsul meu este că în cele mai multe cazuri astfel de judecăți nu sunt considerate violări ale judecății echitabile, sub aspectul dreptului la o instanță imparțială.
Aici, însă, nu pot fi categoric, deoarece
lucrurile se analizează de la caz la caz.
În dreptul român - mă refer la vechiul Cod de procedură civilă, cel după care v-ați judecat, probabil - nu este considerat un caz de lipsă a imparțialității, ca regulă generală.
Incidentă în cazul dvs este Decizia Nr. II din 15 ianuarie 2007, Recurs în interesul legii, care arată:
In principiu, in calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare, ca si in aceea a revizuirii nu se realizeaza un control judiciar asupra unei judecati anterioare, ci se trece la solutionarea din nou a aceleiasi pricini, ca urmare a introducerii unei cereri prin care se tinde la retractarea hotararii pronuntate anterior, ceea ce si explica nereglementarea in art. 24 din Codul de procedura civila, ca situatie de incompatibilitate, a cazului in care judecatorul participa la solutionarea aceleiasi pricini in contestatie in anulare sau in revizuire.
În același RIL se mai expune:
Cu toate acestea, pot exista situatii in care judecatorul investit cu solutionarea unei astfel de cai extraordinare de atac sa fie pus in situatia de a-si evalua propria hotarare sub un aspect cu privire la care si-a exprimat deja opinia, caz in care, pentru a asigura deopotriva impartialitatea, cat si aparenta de impartialitate pe care le reclama desfasurarea unui proces echitabil, acesta sa considere ca este totusi necesar sa se abtina de la judecata pricinii.
Simplificând mult problema, pentru a mă face înțeles, nici Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu este extrem de radicală în a analiza imparțialitatea judecătorilor.
Ceea ce este necesar să cunoașteți este faptul că Instanța din Strasbourg a pus la dispoziția aplicanților, prin jurisprudența sa, un mecanism de analiză a acestei imparțialității.
Un articol dedicat acestui mecanism îl puteți citi aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Cu stimă.