Buna ziua !
Sunt nascuta in nov 1956, cotizare 29 ani si 8 luni.
imi puteti indica va rog:
Cand pot iesi la pensie anticipata partiala ?
Gradul de penalizare ?
Va multumesc !
Pentru data nasterii dvs. legea prevede iesirea la pensie limita de varsta in iunie 2017, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 7 luni, acesta fiind conditie obligatorie de realizat pentru pensiile anticipate.
Deoarece aveti doar 29 de ani si 8 luni de stagiu, ar trebui sa mai realizati diferenta de 11 luni de stagiu pentru a avea dreptul la pensia anticipata partiala.
Daca nu mai gasiti de lucru, aveti posibilitatea de a incheia un contract de asigurare cu casa de pensii pentru completarea stagiului.
Penalizarea la pensia anticipata partiala este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. De exemplu:
- pentru 1 an penalizarea este 0,75% x 12 luni = 9%
- pentru 3 ani penalizarea este 0,75% x 36 luni = 27%
Legea nr.263/2010:
ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare,persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
Pensie anticipata
mystycum
Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)