avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Jurisprudenta Curtii Constitutionale
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Jurisprudenta Curtii Constitutionale

Reprezinta jurisprudenta Curtii Constitutionale izvor al dreptului constitutional?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:22, 20 Octombrie 2013
Referitor la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, potrivit art. 147 alin. (4) din Constituţia României, deciziile Curţii Constituţionale sunt publicate în Monitorul Oficial şi, de la data publicării, ele sunt general obligatorii şi se aplică doar pentru viitor, ceea ce face să se regăsească toate elementele caracteristice unei norme generale şi imperative, de unde se poate trage concluzia că jurisprudenţa Curţii Constituţionale – spre deosebire de jurisprudenţa instanţelor, dar asemănător deciziilor pronunţate de către Secţiile Unite ale Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii – constituie izvor de drept, deciziile pronunţate făcând corp comun cu Constituţia pe care Curtea o interpretează.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie - perioade asimilate - facultate mvoinea mvoinea In 1972 facultatile de la Universitate si-au redus durata cursurilor de la 5 la 4 ani, la incheiere eliberand \\"Diploma\\". La unele facultati (matematica, ... (vezi toată discuția)
Cum pot fi atacate hotãrârile contradictorii pronuntate de aceeasi instanta in cauze similare? arseneconstanta arseneconstanta Obiect-contestații decizii pensionare, stadiu procesual-recurs. Recursurile declarate de casa de pensii sunt nule(pentru toate cazurile nu diferă decât ... (vezi toată discuția)
Exceptie neconstitutionalitate art 453 plata cheltuieli de judecata aidu aidu Vreau sa introduc exceptia de neconstitutionalitate cu privire la articolul in baza caruia intimata solicita obligarea mea la plata cheltuielilor de judecata, ... (vezi toată discuția)