avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie de stat si indemnizatie copii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie de stat si indemnizatie copii

Buna ziua,

am lucrat cu contract de munca legal in ungaria timp de 2 ani 2011-2012 si am nascut 2 baietei gemeni in decembrie 2012 in ungaria. sotul a lucrat si lucreaza in romania. pot primi indemnizatia de crestere copil din ungaria si alocatia de stat pentru ei din romania?

multumesc
iza
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 19 Octombrie 2013
Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS) indemnizatia de nastere se poate solicita in termen de 180 de zile de la nastere, daca mama copilului a participat de cel putin patru ori la controlul obligatoriu al sarcinii. Valoarea indemnizatiei este de 244 euro, iar in cazul gemenilor, de 322 euro.
Indemnizatia de maternitate este in valoare de 70% din salariul de baza lunar al mamei, conditia pentru a putea beneficia de aceasta fiind aceea de a fi realizat in ultimii doi ani un stagiu de cotizare de 180 de zile, a nascut in 42 de zile dupa ce statutul de asigurat se incheiase sau, in ultimii doi ani, a urmat cursurile liceale sau universitare intr-o institutie publica de invatamant. Stagiul de cotizare de 180 de zile permite beneficierea de indemnizatie si daca este un stagiu intrerupt. In Ungaria, durata concediului de maternitate este de 24 de saptamani, din care 28 de zile se acorda obligatoriu inainte de nastere. Indemnizatia pentru cresterea copilului este in valoare de 70% din salariul de baza al mamei, insa nu poate depasi 260 euro. Conditiile ce trebuie indeplinite de parinte pentru a se putea beneficia de acesta alocatie sunt: sa fi realizat in ultimii doi ani un stagiu de cotizare de 180 de zile sau sa fi urmat cursurile liceale sau universitare intr-o institutie publica de invatamant, si sa creasca copilul in familie, in Ungaria.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si indemnizatie pentru ccc sorinelo sorinelo sotia mea este anul 1la postliceal asistent medical scoala e privata, in cazul in care va ramine insarcinata va primi dupa nastere acel ajutor cca 800 lei x ... (vezi toată discuția)
Romania acorda indemnizatie pentru ccc si copiilor nascuti in strainatate? amos niccolo amos niccolo buna,ma numesc Anna si muncesc cu contract de munca in italia ,as vrea sa stiu daca am dreptul la indemnizatia ce se da in romania de crestere a copilului pana ... (vezi toată discuția)
Intrerupere contract de munca-crestere copil AdinNectarie AdinNectarie Buna ziua! Pe 2 septembrie ar trebui sa intru in concediu de crestere copil, deoarece mi se termina concediul de maternitate. Problema este ca eu sa lucrez in ... (vezi toată discuția)