avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorie bancara - posibilitatea de a se prescrie?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorie bancara - posibilitatea de a se prescrie?

Buna ziua,

O persoana a imprumutat de la o institutie bancara o suma de bani in numele unui coleg de munca, acesta din urma semnand si el in calitate de girant si bineinteles folosindu-se in totalitate de suma imprumutata. "Girantul" s-a obligat, din pacate la "mica intelegere", sa achite ratele. Dupa un an de zile acesta nu a mai platit, a plecat in strainatate, iar persoana care a facut imprumutul nu mai poate da de el in nici un fel si chip. Ca urmare a neplatii, datoria a fost inmanata unei firme de recuperare. Acestia , cam de vreo 4 ani, insista ca persoana sa-si achite datoria (lucru care mie mi se pare normal). Persoana respectiva e majora, nu mai locuieste cu parintii("recuperatorii" la adresa parintilor il tot cauta), nu are nici un bun pe numele lui, lucreaza cu contratct de munca insa nu primeste salariul pe card si nu doreste sa plateasca suma respectiva (deja in valoare de 60.000 lei). De girant nu mai stim nimic, iar parintii persoanei care a semnat pt imprumut dar nu s-a folosit de bani, nu mai doresc sa fie deranjati de tot felul de persoane (cam o data la doua luni vizita la domiciliu si o data la telefon). Cunoastem adresa de domiciliu a "girantului", parintii sunt acasa, insa el e plecat si numai stie nimeni exact locatia lui in strainatate.
Doua intrebari:
- Ce putem sa facem in acest caz? Exista macar posibilitatea ca datoria sa se prescrie?
- In cazul in care persoana in discutie se va casatori, exista posibilitatea ca familia sa fie afectata?
Cel mai recent răspuns: ContSters194995 , utilizator 09:37, 19 Octombrie 2013
Daca au trecut 3 ani de la ultima plata, sau de la momentul cand datoria a devenit exigibila anticipat, trecand la scadenta toata, si nu s-a inceput procedura de executare silita in interiorul celor trei ani, datoria este prescrisa deja. Firmele de recuperare insa nu se lasa cu una cu doua, insistand pentru plata chiar a datoriilor prescrise, mizand pe presiuni psihologice si pe faptul ca cetatenii nu cunosc legile. Daca e prescrisa datoria, ei nu mai au mijloace de executare, asa ca daca va suna inchideti-le telefonul, iar daca vin acasa inchideti-le usa, nu pot sa intre cu forta. Daca va ameninta, chemati politia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2013
ContSters194995, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Girant in dificultate milana2 milana2 Buna, in 2007, am semnat ca girant (din 3) pt. persoana X, care a luat un imprumut de la CAR Sanatatea, ce trebuia achitat pana in 2009; persoana X a plecat ... (vezi toată discuția)
Somatie girant de la societate recuperari creante ifti1967 ifti1967 O cunostinta de- a mea, la care sunt girant, nu si-a achitat creditul de nevoi personale la Banca Raiffeisen, banca a cesionat debitul firmei de recuperari EOS ... (vezi toată discuția)
Probleme cu firma de recuperare catta_exe catta_exe In anul 2007 an imprumutat 1500euro de la banca .Am plecat in strainatate in urma unui contract si nu am avut cum sa platesc ratele in cosecinta banca a ... (vezi toată discuția)