buna ziua
am avut ghinionul sa am un accident pe trecerea de pietoni,respectiv,o doamna in varsta de 68 ani a luat-o la fuga pe trecerea de pietoni,ea aflandu-se in afara partii carosabile iar eu deja angajat in traversarea trecerii cu un autovehicul.
batrana s-a izbit violent de oglinda retrovizoare dreapta a autoturismului si a cazut jos , alegandu-se cu cateva zgarieturi la o mana pe care a izbit-o de oglinda
aceasta a fost consultata de echipajul SMURD ajuns la fata locului si a refuzat sa mearga la spital specificand ca nu are nimic
intreb ce poate sa se intample in acest caz?
precizez ca cei de la politie mi-au ridicat permisul de conducere si mi-au dat dovada cu drept de conducere pentru 15 zile
are cineva idee ce trebuie sa fac in continuare?
Politistul care ancheteaza cazul va lua o declaratie de la persoana vatamata si o va instiinta ce pasi poate urma dansa. Tinand cand ca incidentul a fost pe trecerea de pietoni esti vinovat. In functie de ce hartii depunde victima la dosar( declaratie, certificat medico-legal) politistul va intocmi dosarul cu propunerea de incepere sau neancepere a urmaririi penale. Din cate stiu ca sa poata incepe urmarirea penala certificatul medico-legal treb sa aibe un nr mai mare de 10 zile de ingrijiri medicale ceea ce nu cred ca este cazul tau dar nu se stie niciodata....
In ceea ce priveste permisul treb sa mergi inainte cu cateva zile de expirarea dovezii la procuror sa-ti elibereze o hartie cu care mergi la politie sa-ti prelungeasca dovada pentru inca 30 zile. Ceea ce ti-am spus acum treb sa-ti spuna politistul care ancheteaza cazul dar inteleg ca nu ai dat de unul binevoitor.
Si eu sunt cam in acelasi caz numai ca nu s-a petrecut pe trecere, evenimentul. Pe scurt avem de alergat ceea ce nu este deloc placut.....
Daca victima are peste 10 zile de ingrijiri medicale si depune plangere se incepe urmarirea penala, impacarea partilor inlatura raspunderea penala si stinge si actiunea civila daca intervine pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Este corect sa va interesati de sanatatea doamnei si sa o vizitati, pana cand politistul nu isi termina cercetarea si nu trimite dosarul la parchet.
Sfatuita de "binevoitori", doamna poate depune plangere penala impotriva dvs. si sa va solicite despagubiri materiale.
Cele 10 zile de concediu medical (necesare pentru caz penal) nu sunt greu de obtinut, in ideea ca dna. poate fi suspecta de o fractura sau de o luxatie, care sa necesite punerea mainii in ghips. In cadrul vizitei dvs. urmariti mana dnei., sa nu se fi umflat. Complicatii pot sa apara si la cateva zile de la lovitura primita.
Daca veti cadea la o invoiala cu dna. respectiva, atunci sa faceti ceva scris (declaratie in fata unui notar), o astfel de invoiala putand duce la oprirea cercetarii penale.
Un sfat dezinteresat nu strica niciodata - conduceti cu atentie sporita pentru a nu mai fi implicat in astfel de situatii neplacute. Trecerile de pietoni trebuie considerate ca o sursa permanenta de pericol pentru soferi.
Raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, poate fi angajata.
Persoana vatamata care a are un numar mai mare de zece zile de ingrijiri medicale , (atestate de un certificat medico-legal ) poate depune o plangere penala prealabila, in termen de doua luni de la data cand a cunoscut, sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Art.89. - (1) Parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto aflat în procesul de instruire sau de examinatorul autoritatii competente aflat în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara încuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.
(3) Nu constituie infractiune fapta conducatorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însusi transporta persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara în masura sa acorde asistenta medicala necesara si la care a declarat datele personale de identitate si numarul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, daca se înapoiaza imediat la locul accidentului.
(4) Nu constituie infractiunea de parasire a locului accidentului fapta conducatorului autovehiculului cu regim de circulatie prioritara, daca acesta anunta de îndata politia si dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare.
(5) Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului, daca victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.