avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Confidentialitatea salariului este opozabila in fata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Confidentialitatea salariului este opozabila in fata autoritatilor publice?

Buna ziua.
In ultima vreme am primit mai multe solicitari din partea primariilor, prin care solicita prezentarea informatiei privind veniturile nete lunare ale angajatilor. Motivul - verificarea conditiilor de acordare a alocatiei pentru sustinerea familiei conform deciziei Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala.
In legea nr. 277/2010 nu se specifica dreptul primarului de a cere astfel de informatii direct de la angajatori.
Pot invoca art. 163 alin. (1) din Codul Muncii, republicat, privind confidentialitatea salariului si sa refuz furnizarea unor asemenea informatii?
Bine, am dorit sa inteleg nevoile primariilor si am eliberat angajatilor adeverinte de venit, solicitandu-le sa le prezinte ei primariilor, ca titulari de alocatie. Prin aceasta am pastrat confidentialitatea salariului fata de terti.

Dar a mai aparut o problema. Cum procedez in privinta fostilor angajati? Nu-i mai pot chema si inmana adeverinta pentru a fi dusa la primarie. Confidentialitatea salariului fostilor angajati cade sub incidenta art. 163 alin. (1) din Codul Muncii, republicat?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:55, 19 Octombrie 2013
Confidenţialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, în strictă legătură cu interesele acestora şi în relaţia lor directă cu angajatorul.
De asemenea, confidenţialitatea salariului nu poate fi opusă parchetului, politiei, instanţei judecătoreşti şi nici organelor de control financiar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul este obligat sa elibereze pentru sindicat lista cu salariile angajatilor? A.Attila87 A.Attila87 Buna ziua, Sunt angajat la o societate comerciala cu capital majoritar de stat (Gospodaria Comunala din Sf. Gheorghe jud. Covasna). Sunt membru de sindicat, ... (vezi toată discuția)
Daca mass-media solicita unele informatii despre un fost angajat al unei societati comerciale, aceasta este obligata sa le furnizeze? cristina69 cristina69 Buna ziua! va rog sa imi spuneti daca reprezentantul unui ziar local solicita informatii despre un fost angajat al unei societati comerciale in baza Legii ... (vezi toată discuția)
"salariile au caracter confidential" originalro originalro Am vazut ca exista atat in Codul civil cat si in CCM specificata aceasta confidentialitate a salariilor. Deoarece nu este explicitat fata de cine este aceasta ... (vezi toată discuția)