Buna ziua.
In ultima vreme am primit mai multe solicitari din partea primariilor, prin care solicita prezentarea informatiei privind veniturile nete lunare ale angajatilor. Motivul - verificarea conditiilor de acordare a alocatiei pentru sustinerea familiei conform deciziei Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala.
In legea nr. 277/2010 nu se specifica dreptul primarului de a cere astfel de informatii direct de la angajatori.
Pot invoca art. 163 alin. (1) din Codul Muncii, republicat, privind confidentialitatea salariului si sa refuz furnizarea unor asemenea informatii?
Bine, am dorit sa inteleg nevoile primariilor si am eliberat angajatilor adeverinte de venit, solicitandu-le sa le prezinte ei primariilor, ca titulari de alocatie. Prin aceasta am pastrat confidentialitatea salariului fata de terti.
Dar a mai aparut o problema. Cum procedez in privinta fostilor angajati? Nu-i mai pot chema si inmana adeverinta pentru a fi dusa la primarie. Confidentialitatea salariului fostilor angajati cade sub incidenta art. 163 alin. (1) din Codul Muncii, republicat?
Confidenţialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, în strictă legătură cu interesele acestora şi în relaţia lor directă cu angajatorul.
De asemenea, confidenţialitatea salariului nu poate fi opusă parchetului, politiei, instanţei judecătoreşti şi nici organelor de control financiar.