avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza neconcurenta

In cazul in care exista urmatoarea clauza in contract: "Prevederile de mai sus, nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept (cu exceptia cazurilor prevazute la art 56 lit d,f,g,h si j) ori a intervenit dn initiativa angajatorului, pentru motive care nu tin de persoana salariatului." iar contractul a fost realizat pe o perioada determinata de 1 an, dupa terminarea acestuia clauza de neconcurenta va fi valida sau nu?

*Prin "preverile de mai sus" se face referire la clauza de neconcurenta.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:52, 20 Octombrie 2013
Ceea ce ati postat dvs nu face referire la valabilitatea clauzei dupa incetarea c.i.m.

Dupa cum am spus, prin "Prevederile de mai sus " se face referire la clauza de neconcurenta si conditiile in care aceasta isi va produce efectele.
Chiar daca ati spus asa ceva, nu reiese din textul prezentat de dvs ca aceasta clauza se aplica si dupa incetarea c.i.m.

Potrivit Codului Muncii , clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă. Potrivit art. 22 alin. 1 din Codul muncii, perioada maximă pe care poate produce efecte o clauză de neconcurenţă este de 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă .
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
Intr-adevar, asa cum ati precizat si dvs, sunt specificate urmatoarele:
- activitatile interzise
- tertii
- aria geografica
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, aceasta fiind citez "maximum 2 ani de la data incetarii c.i.m".
In acest sens, clauza isi produce efectele inca pentru o perioada de 2 ani de la data incetarii c.i.m.

Potrivit Codului Muncii, art.22 alin.2 , clauza nu este valabla in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art.56 alin.1 lit.i C.mun. se refera la incetarea de drept a c.i.m. ca urmare a expirarii perioadei pentru care a fost incheiat. Prin urmare, daca c.i.m. inceteaza in baza acestui articol clauza nu mai ste valabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act adițional-clauza de neconcurenta pe perioada de proba. bună ... Mona Flory Mona Flory Act adițional-clauza de neconcurenta pe perioada de proba. Bună seara, la compania la care lucrez la 2 săptămâni de când am început au venit cu un ... (vezi toată discuția)
Clauza contact de munca radu587 radu587 Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza: Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se ... (vezi toată discuția)
Un contract de confidentialitate Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Angajatorul ma obliga sa semnez un document prin care ma angajez ca doi ani de la parasirea firmei in care lucrez acum, sa nu ma angajez intr-o ... (vezi toată discuția)