avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Protectia copiilor cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Protectia copiilor cu handicap

sunt functionar public cu statut special (in administratia nationala a penitenciarelor)
am in intretinere un copil cu handicap grav nascut la data de 17 11 2006
sotia mea este asistent personal al copilului
as dori sa stiu daca eu mai pot beneficia de prevederile legii 448 din 2006
-program de lucru redus la jumatate
- concedii medicale etc

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 09:59, 27 Octombrie 2013
Legea 166/2012

25. La articolul IV punctul 31, litera a) a alineatului (1) al articolului 32 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 ? Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare"

Sotia dvs, daca ar avea si alt job, ar putea , in calitate de asistent personal sa beneficieze de acea reducerea programului de lucru la 4 ore.Iar, de concedii medicale pentrui ingrijirea copilului bolnav(cod 09 pe C.M.).. ce sa spun...nu prea si-ar avea rostul daca sotia dvs este asistentul personal al copilului....dar in principiu nu vad motivul pentru care un medic v-ar refuza acordarea unui astfel de concediu, care de altfel, se acorda oricarui parinte cu copil bolnav.:)
am facut o cerere la administratie pentru program redus de lucru si aceasta mi-a refuzat cererea. unde ma pot adresa?
Legea 448/2006
Art. 12
(1) Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
c) program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui;

Legea 448/2006 la capitolul Raspundere juridical nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea art.12(c). In plus, daca cititi postarea mea anterioara, veti vedea modificarea adusa de L166/2012 care subliniaza faptul ca poate beneficia de acest program redus parintele care se ocupa efectiv de copil.In speta, sotia dvs, in calitate de asistent personal.

Care a fost, totusi , motivarea angajatorului in ceea ce priveste respingerea cererii?
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
ela david, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cate zile de concediu medical am dreptul cand am un copil bolnav de cancer? geandan geandan va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea pe care o am din ianuarie cu copilul meu de 3 ani care e bolnav de cancer. ma intereseaza la cate zile de ... (vezi toată discuția)
Program redus la 4 ore pentru persoana care ingrijeste un copil cu handicap grav MariaMartiniuc MariaMartiniuc Buna ziua! In Legea nr.448/2008, art. 12, pct.d) se spune ca ”Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil cu handicap grav mitimama2000 mitimama2000 Sunt mama unui baiat autist in virsta de 8 ani si jumatate.Conform legii 448/2006 ,art .12, am dreptul la concediu medical pentru ingrijire copil bolnav pentru ... (vezi toată discuția)