avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Program redus la 4 ore pentru persoana care ingrijeste ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Program redus la 4 ore pentru persoana care ingrijeste un copil cu handicap grav

Buna ziua! In Legea nr.448/2008, art. 12, pct.d) se spune ca ”Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de: c) program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui;”. Eu sunt mama vaduva a patru copii, dintre care unul are handicap grav. Am facut aceasta solicitare catre angajatorul firmei la care lucrez. Este a treia satamana in care amana sa imi dea un raspuns. Va rog sa-mi spuneti daca acest articol obliga firma angajatoare sa-mi acorde acest drept si, daca da, cum ar fi legal sa actionez eu in continuare. Repet, sunt unica sustinatoare a acestui copil. Cu stima, va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:29, 13 Martie 2016
1. Art. 12 a fost abrogat de alin. (2) al art. VII din OUG nr. 124 din 27 decembrie 2011 publicată în Monitorul Oficial nr. 938 din 30 decembrie 2011.

2, OUG nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.32
(1) Oricare dintre părinţii fireşti sau persoanele prevăzute la art. 8 alin. (2) care au în întreţinere un copil cu dizabilitate beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:
a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre părinţi sau pentru persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) care se ocupă efectiv de îngrijirea copilului cu dizabilitate (gravă sau accentuată), până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
...

art.33
De drepturile prevăzute la art. 31 şi 32 nu poate beneficia părintele sau persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) care, pentru acelaşi copil, are în acelaşi timp şi calitatea de asistent personal ori care primeşte indemnizaţia acordată în condiţiile art. 42 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 448/2006privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.


Prin urmare, fiind un drept al parintelui acestuia ii corespunde obligatia angajatorului de a-l acorda.
In caz de refuz, adresati-va ITM-ului/Inspectiei Muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Cu respect!
Totusi, art. 33 spune ca nu pot beneficia de program redus daca primesc indemnizatia? Sigur ca primesc indemnizatia, fiind singurul parinte in viata... Inseamna ca, in fapt nu pot cere asta? Multumesc!
In aceste conditii nu puteti beneficia (de fapt, angajatorul nu are nicio obligatie de a aproba asa ceva).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia copiilor cu handicap claus2013 claus2013 sunt functionar public cu statut special (in administratia nationala a penitenciarelor) am in intretinere un copil cu handicap grav nascut la data de 17 11 ... (vezi toată discuția)
Program redus cu 4 h irinabucurenciu irinabucurenciu Buna ziua! O persoana angajata cu contract individual de munca care are in intretinere un copil cu handicap grav poate beneficia de program redus la 4 ore. ... (vezi toată discuția)
Program redus la 4 ore pentru persoana care ingrijeste un copil cu handicap accentuat Mariuca86 Mariuca86 Buna ziua! In Legea nr.448/2008, art. 12, pct.d) se spune ca ”Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza, ... (vezi toată discuția)